Επιφυλακτικός για το αν ήταν ο κύριος σεισμός εμφανίστηκε, την Κυριακή (21/7), ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, όσον αφορά στη δόνηση που σημειώθηκε το πρωί στα ανοιχτά της... Παλαιόχωρας Χανίων.
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε για τον σεισμό στην Κρήτη: «Το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,3 Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Παλαιοχώρας, αρκετά μακριά από τη χέρσο. Έγινε αισθητός στην περιοχή ο σεισμός και ουσιαστικά είναι μία συνέχεια κάποιας ενισχυμένης σεισμικότητας που είχαμε το προηγούμενο 24ωρο στην περιοχή».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι μία περιοχή αρκετά ενεργή, τεκτονική και έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, αλλά ουσιαστικά απέχει πολύ από τη χέρσο έτσι ώστε να προκαλέσει κάποιες επιπτώσεις. Συνεπώς, έχουμε μεγάλα περιθώρια για μεγάλους σεισμούς, για να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το συγκεκριμένο γεγονός».
Έπειτα, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε το εξής: «Είναι σε μια διέγερση η περιοχή, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. […] Δεν ξέρουμε ακόμα αν ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί είναι πολύ νωρίς να πούμε πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία. Είναι σεισμός, ο οποίος θα μπορούσε θεωρητικά να θεωρηθεί και κύριος σεισμός, αλλά έχουμε κάποιες επιφυλάξεις ακόμα, πρέπει να δούμε και τα υπόλοιπα δεδομένα έτσι ώστε να είμαστε πιο σίγουροι για την πορεία και την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας».
Γιώργος Χουλιάρας: «Παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα»
Τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στα Χανιά έδωσε, την Κυριακή (21/7), ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε πως οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν όντως πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιάρα, ο εν λόγω σεισμός στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας Χανίων χαρακτηρίζεται ως σχετικά επιφανειακός, αλλά τόσο το εστιακό του βάθος όσο και το γεγονός ότι σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή, ήταν σημαντικό, καθώς διαφορετικά θα γινόταν πιο αισθητός.