Latest News

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ:Οι απατεώνες κλέβουν 28 δισ. δολάρια ετησίως από τους ηλικιωμένους, αλλά δεν τιμωρούνται!

 


«Οι απατεώνες κερδίζουν», τουλάχιστον στις ΗΠΑ... σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του ABC News.

Εγκληματίες εκτός ΗΠΑ κλέβουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους Αμερικανούς κάθε χρόνο και αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται , γιατί ο πληθυσμός γερνά και η τεχνολογία εξελίσσεται με αλματώδη ταχύτητα. 

Οι απάτες μέσω Διαδικτύου και τηλεφώνου έχουν αυξηθεί ραγδαία υπερφορτώνοντας την αστυνομία και τους εισαγγελείς που συλλαμβάνουν και καταδικάζουν σχετικά λίγους από τους δράστες, δήλωσε η Kathy Stokes, διευθύντρια πρόληψης απάτης στο Δίκτυο Παρακολούθησης Απάτης της AARP.

Τα θύματα σπάνια ανακτούν τα χρήματά τους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων που έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις τους λόγω απάτης που σχετίζεται με τα εγγόνια τους, κάποιο υποτιθέμενο ταίρι, παροχής τεχνικής υποστήριξης και άλλες κοινές απάτες που συναντώνται και στην Ελλάδα

«Βρισκόμαστε σε κρίση αναφορικά με την αύξηση της απάτης στην κοινωνία», δήλωσε η Stokes. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν εμπλακεί γιατί είναι πολύ εύκολο πλέον να γίνεις εγκληματίας. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν κανόνες. Μπορούν να βγάλουν πολλά χρήματα και υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να συλληφθούν».

Ένα πρόσφατο περιστατικό στο Οχάιο, όπου ένας 81χρονος άνδρας στόχευσε έναν απατεώνα και φέρεται να απάντησε με βία, δείχνει την πρόκληση για την επιβολή του νόμου. Η αστυνομία λέει ότι ο άνδρας πυροβόλησε θανάσιμα μια οδηγό Uber αφού νόμιζε λανθασμένα ότι ήταν μέρος ενός σχεδίου για εκβιασμό 12.000 δολαρίων με σκοπό να σώσει έναν συγγενή του που εν τέλει δεν είχε τίποτα. 

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, William Brock, κατηγορήθηκε για φόνο στη θανάσιμη πυροβολία της Lo-Letha Hall, αλλά ο απατεώνας που απείλησε τον Brock τηλεφωνικά και έθεσε την τραγική αλυσίδα γεγονότων σε κίνηση παραμένει ελεύθερος περισσότερο από τρεις μήνες αργότερα. Ο Brock δήλωσε αθώος, λέγοντας ότι φοβόταν για τη ζωή του.

Τεράστια η λεία των απατεώνων από τα scams

Οι απάτες μέσω Διαδικτύου και τηλεφώνου έχουν γίνει τόσο συχνές που οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες προστασίας ενηλίκων δεν έχουν τους πόρους να ανταπεξέλθουν.Οι απάτες επίσης μπορεί να είναι δύσκολο να ερευνηθούν, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από το εξωτερικό, με τα κλεμμένα χρήματα να μετατρέπονται γρήγορα σε κρυπτονόμισμα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί ή να διοχετεύονται σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ορισμένα αστυνομικά τμήματα δεν παίρνουν τις οικονομικές απάτες τόσο σοβαρά όσο άλλα εγκλήματα και τα θύματα καταλήγουν απογοητευμένα και αποθαρρυμένα, σύμφωνα με τον Paul Greenwood, που πέρασε 22 χρόνια διώκοντας υποθέσεις οικονομικής κακοποίησης ηλικιωμένων στο Σαν Ντιέγκο.

«Υπάρχουν πολλοί αξιωματικοί επιβολής του νόμου που πιστεύουν ότι επειδή ένα θύμα στέλνει χρήματα εθελοντικά μέσω δωροκάρτας ή μέσω τραπεζικών μεταφορών ή αγοράζοντας κρυπτονόμισμα, ότι εμπλέκονται σε μια συνεναιτική συναλλαηή» είπε ο Greenwood. «Και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί δεν είναι. Δεν είναι συναίνεση. Έχουν εξαπατηθεί».  Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς συνήθως δεν εμπλέκονται εκτός αν η απάτη φτάσει σε ένα ορισμένο ποσό, είπε ο Greenwood.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λέει ότι δεν επιβάλλει ένα γενικό όριο για την ομοσπονδιακή δίωξη της οικονομικής κακοποίησης ηλικιωμένων. Αλλά επιβεβαίωσε ότι ορισμένα από τα 93 γραφεία εισαγγελέων των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα μπορεί να θέσουν τα δικά τους όρια, δίνοντας προτεραιότητα σε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν περισσότερα θύματα ή μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς καταθέτουν εκατοντάδες υποθέσεις απάτης και κακοποίησης ηλικιωμένων ετησίως.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου λέει ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των απατών δεν ταυτοποιείται. Συχνά, τα θύματα διστάζουν να αποκαλυφθούν .Μια 74χρονη γυναίκα που κατηγορήθηκε πρόσφατα για ληστεία μιας πιστωτικής ένωσης βόρεια του Σινσινάτι ήταν θύμα μιας απάτης μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα με την οικογένειά της. Οι αρχές λένε ότι πιστεύουν ότι η γυναίκα ήταν θύμα απατεώνα, ωστόσο δεν υπάρχει καταγραφή ότι έκανε επίσημη αναφορά στην αστυνομία.

Οι ηλικιωμένοι κατέχουν περισσότερα πλούτη ως ομάδα και αποτελούν εύκολο στόχο για τους απατεώνες.  Οι καταγγελίες για απάτη σε ηλικιωμένους στο Κέντρο Καταγγελιών Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI αυξήθηκαν κατά 14% πέρυσι, με τις απώλειες να αυξάνονται κατά 11% στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του FBI.

Μια μελέτη του AARP το 2023 υπολόγισε ότι οι Αμερικανοί άνω των 60 χάνουν 28,3 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο λόγω απάτης. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, προσπαθώντας να λογαριάσει τις μη αναφερόμενες απώλειες, εκτιμά ότι οι απατεώνες έκλεψαν το αστρονομικό ποσό των 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, συμπεριλαμβανομένων 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ηλικιωμένους. Οι συγγραφείς της μελέτης αυτής αναγνώρισαν έναν "σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας."