Latest News

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ένοχος για διαφθορά ο Μπομπ Μενέντεζ – Αντιμέτωπος με φυλάκιση έως και 20 ετών


 Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσεϊ κρίθηκε ένοχος την Τρίτη για διαφθορά και αποδοχή δωροδοκιών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων – συμπεριλαμβανομένων και ράβδων χρυσού 1 κιλού – με αντάλλαγμα τη χρήση της επιρροής του για να προστατεύσει τρεις επιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και... του Κατάρ.

Η ετυμηγορία των ενόρκων εκδόθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν μετά από περίπου 12 ½ ώρες διαβουλεύσεων που διαμοιράστηκαν σε τρεις ημέρες.

Ολοκληρώθηκε μια δίκη εννέα εβδομάδων που αποκάλυψε πώς ο γερουσιαστής εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για να καλύψει τις ιδιοτροπίες των επιχειρηματιών που έδωσαν σε αντάλλαγμα σε αυτόν και τη σύζυγό του χρυσό, μετρητά και δώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός κάμπριο Mercedes-Benz.

«Ο Μενέντεζ πούλησε την εξουσία του γραφείου του», είπε ο εισαγγελέας Πολ Μοντελεόνι στους ενόρκους στην τελική αγόρευση.

«Δεν του αρκούσε να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ουάσιγκτον», είπε ο Μοντελεόνι. «Δεν ήταν αρκετή η εξουσία που του ανατέθηκε από τους πολίτες να εγκρίνει δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ σε ξένες χώρες».

«Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ήθελε όλη αυτή τη δύναμη – αλλά ήθελε επίσης να τη χρησιμοποιήσει για να συσσωρεύσει πλούτη για τον εαυτό του και τη γυναίκα του», ανάφερε ο εισαγγελέας σύμφωνα με τη New York Post.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Ο δικαστής Σίντεϊ Στάιν θα ανακοινώσει την ποινή στις 29 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις οποίες ο Μπομπ Μενέντεζ σκόπευε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την επανεκλογή του στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την καταδίκη του, «ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να πράξει τα δέοντα για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας, και να παραιτηθεί», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.