Latest News

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ρεύμα: Ποιοι θα πάρουν επιδότηση τον Αύγουστο – Όριο στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα– Live οι ανακοινώσεις Σκυλακάκη:

 


Την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης... ανακοινώνει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος των νοικοκυριών για τον Αύγουστο, μετά τις μεγάλες ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω έκτακτης εισφοράς, η οποία θα επιβληθεί στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι θα επιδοτηθούν όσοι έχουν πράσινα τιμολόγια και ενδεχομένως και όσοι έχουν κίτρινα, κυμαινόμενα, τιμολόγια.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι θα επιδοτηθεί η τιμή του ρεύματος πάνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. Όπερ σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι 15 λεπτά την κιλοβατώρα και το επιπλέον ποσό θα το καλύψει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και με τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χθες ότι «απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μια απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

Για σήμερα Τετάρτη, η μέση τιμή στη χονδρική διαμορφώθηκε στα 218 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη έφτασε στα 712 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας αποδίδουν τις μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε εξωγενείς παράγοντες. Το πρόβλημα ξεκινάει από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά της Ουγγαρίας, οι οποίες μέσω των διασυνδέσεων μεταφέρονται στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στο τέλος  στην Ελλάδα.