Latest News

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ισραηλινός στρατός: Έχουν εξουδετερωθεί 14.000 μαχητές της Χαμάς

 


Ο στρατός του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζει ότι εννέα μήνες μετά την χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει ή φυλακίσει 14.000 μαχητές... της Χαμάς. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η μισή ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς έχει σκοτωθεί και περίπου 14.000 μέλη έχουν εξουδετερωθεί ή συλληφθεί. 

Μεταξύ των μελών της Χαμάς που έχουν εξουδετερωθεί είναι έξι διοικητές ταξιαρχιών, πάνω από 20 διοικητές ταγμάτων και περίπου 150 διοικητές λόχων, όπως υποστηρίζει το IDF. 

Οι στόχοι του Ισραήλ και τα τούνελ της Χαμάς 

Μονάδες του ισραηλινού στρατού έχουν δημιουργήσει και πραγματοποιούν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης κατά του υπόγειου συστήματος των τούνελ της Χαμάς, με χαρτογράφηση ώστε να μπορέσουν να το «αποσυναρμολογήσουν». 

Ο στρατός του Ισραήλ εκτιμά ότι θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις διασυνοριακές σήραγγες λαθρεμπορίου της Χαμάς κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. 


Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περίπου 25 σήραγγες. Οι μηχανικοί του στρατού σαρώνουν επί του παρόντος σχολαστικά ολόκληρη την περιοχή των συνόρων ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και την Αίγυπτο στη Ράφα, ενώ παράλληλα επεκτείνουν τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας». 

Ο «Διάδρομος της Φιλαδέλφειας» είναι μια στενή λωρίδα γης 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, στην οποία περιπολούσε ο ισραηλινός στρατός εντός του παλαιστινιακού θύλακα πριν από τη μονομερή απόσυρση του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Πολλές από τις σήραγγες της Χαμάς στην περιοχή του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων που βρέθηκαν στην περιοχή κοντά στο πέρασμα στη Ράφα, οδηγούν βαθιά μέσα στην πόλη. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) αναμένεται να συνεχίσουν την επιχείρηση για τον εντοπισμό των τούνελ στη Ράφα και για τον εντοπισμό των επιθετικών σηράγγων της Χαμάς που προσεγγίζουν τα ισραηλινά σύνορα. Στόχος τους είναι επίσης, όπως υποστηρίζουν, να εντοπιστούν τα διασταυρούμενα τούνελ που συνδέουν διάφορα υπόγεια δίκτυα στη Λωρίδα της Γάζας.