Latest News

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Ένας στους τρεις καλείται να πληρώσει φόρο 1.250 ευρώ


 Ένας στους τρεις πολίτες που κατέθεσε τη φορολογική του δήλωση, έλαβε χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλείται να καταβάλει φόρο... 1.250 ευρώ. 

Ο υπολογισμός του φόρου έγινε μέσα από την επεξεργασία των 4 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι αυτή την ώρα. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου. 

Μέσα από την ανάλυση των 3.992.967 δηλώσεων προκύπτει ότι το 29.65% των φορολογουμένων - που αντιστοιχεί σε 1.183.914 πολίτες - έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό, με τον φόρο που οφείλουν να αντιστοιχεί σε 1.250 ευρώ.

Εκτιμάται ωστόσο ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί δεδομένου ότι αναμένεται να κατατεθούν επιπλέον δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών όπου με το νέο νομοσχέδιο με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα αναγκαστούν να καταβάλλουν υψηλότερο φόρο. 

Το ποσό των 1.440 ευρώ υπολογίζεται ότι θα κληθούν να καταβάλλουν 430.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. 

Ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε οκτώ δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στις 26 Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν τον φόρο εφ’ άπαξ θα λάβουν έκπτωση 3% και θα έχουν προθεσμία καταβολής έως τις 31 Ιουλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή > «ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2024». 

Οι πολίτες μπορούν να δουν και να αποθηκεύσουν τη δήλωση και το εκκαθαριστικό τους και μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp.