Έντονη κινητικότητα και σημαντικές αλλαγές αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στην αγορά ακινήτων, και συγκεκριμένα σε 11 περιοχές της Αττικής που... έχουν κατακλυστεί από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb και θεωρούνται τουριστικά επιβαρυμένες. Το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο μπαίνει στο τραπέζι για δημόσια διαβούλευση και αναμένεται, σύμφωνα με την «Καθημερινή», να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων.
Το βασικό σχέδιο είναι ο αριθμός αυτός να έχει περιορισμούς σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες κλίνες στις ξενοδοχειακές μονάδες, να βγαίνει δηλαδή αναλογικό ποσοστό. Έτσι, αναμένονται εξελίξεις που στόχο έχουν να αυξήσουν τα διαθέσιμα σπίτια και διαμερίσματα προς ενοικίαση ή αγορά, στην Αττική όπου καταγράφεται σημαντικό πρόβλημα. Μάλιστα, με την αύξηση των διαθέσιμων σπιτιών θα υπάρξει και σημαντική μείωση σε ενοίκια και τιμές πώλησης, λόγω αυξανόμενης διαθεσιμότητας.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι «ανεπτυγμένες περιοχές» στις οποίες θα προβλέπεται ο περιορισμός αυτός είναι οι δημοτικές κοινότητες Αθηναίων, Καλλιθέας, Αλίμου, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Βουλιαγμένης, Νέας Μάκρης, Αναβύσσου και Πειραιώς.
Κλείνει η «φτηνή» χρυσή βίζα - Επενδύσεις σε ακίνητα από 800.000 ευρώ
Με τις πρόσφατες αλλαγές που ψηφίστηκαν πριν από λίγους μήνες, από την 1η Σεπτεμβρίου θα κλείσει το «παράθυρο» χαμηλότερων επενδύσεων, καθώς το ελάχιστο ύψος επένδυσης για τη «χρυσή βίζα» θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως επίσης και για τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά με ελάχιστο πληθυσμό 3.100 μόνιμων κατοίκων.
Συνολικά στην Αττική, οι τιμές πώλησης συνεχίζουν να κινούνται έντονα ανοδικά, παρά την αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης για τη λήψη της «χρυσής βίζας» στις 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και στα νότια προάστια από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.
Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατά το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 2.120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1.887 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,4%. Κατά το πρώτο τρίμηνο η μέση τιμή είχε ανέλθει σε 2.073 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 14,6%, δείχνοντας ότι η ανοδική πορεία συνεχίζεται.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στα ενοίκια, με το μέσο ζητούμενο ποσό να ξεπερνά πλέον τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε πολλές περιοχές της Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 10,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καταγράφοντας άνοδο 11,1% από πέρυσι.
Στα νότια προάστια, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 10,6%, φτάνοντας τα 12,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στα βόρεια προάστια η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 11,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας αύξηση 5,9%.
Στις πιο προσιτές περιοχές της Αττικής, όπως τα δυτικά προάστια, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 9,2% το δεύτερο τρίμηνο, φτάνοντας τα 8,33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 7,63 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πριν από ένα χρόνο.
Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στη Θεσσαλονίκη, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 10,5%, φτάνοντας τα 2.342 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας αυξήθηκε κατά 9,4%, φτάνοντας τα 8,75 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πριν από ένα χρόνο.