Latest News

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Επί 11 χρόνια διαχειρίστηκε 85 δισ. ευρώ και μόλις τώρα κινείται η κυβέρνηση για τη λογιστική και οικονομική οργάνωση

 


Η κυβέρνηση θυμήθηκε να βάλει «τάξη» στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, όπως είχε εξαγγείλει εδώ και πολύ καιρό, και ενώ ο Οργανισμός διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως... οικονομικές καταστάσεις! 

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η διακήρυξη ηλεκτρονικού διεθνή διαγωνισμού, με αντικείμενο την «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Λογιστικής και Οικονομικής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 28 του Ν. 3918/2011».

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 7,94 εκατ. ευρώ και σκοπός είναι η συμμόρφωση της Λογιστικής και Οικονομικής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 28 του ν. 3918/2011: «οι οικονομικές υπηρεσίες του οργανισμού για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων ακολουθούν το διπλογραφικό σύστημα σύμφωνα με το π.δ. 80/1997 (ΦΕΚ 68 Α’) και οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις θα συντάσσονται και θα δημοσιεύονται σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα».

Θυμίζουμε ότι ο Oργανισμός ξεκινήσει χωρίς βασικές υποδομές και εφαρμογές… για τον λόγο αυτό εδώ και 11 χρόνια  δεν έχει εκδώσει ποτέ οικονομικές καταστάσεις, παρά το γεγονός ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί συνολικά περισσότερα από 85 δισ. ευρώ.

Για τη συμμόρφωση της λογιστικής και οικονομικής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ στην κείμενη νομοθεσία απαιτείται λογιστική αναδιοργάνωσή του, που περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, οι οποίες ενδεικτικά κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις φάσεις

• Φάση 1:  Καταγραφή δεδομένων που σχετίζονται με τους εντασσόμενους Φορείς -Απογραφή έναρξης σύμφωνα με τα Λογιστικά Πρότυπα που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 28 του Ν. 3918/2011.

• Φάση 2: Αποτύπωση των λογιστικών γεγονότων από ταμειακή σε δεδουλευμένη βάση και καταχώρηση τυχόν εκκρεμών λογιστικών γεγονότων και πράξεων στα λογιστικά βιβλία του ΕΟΠΥΥ (στο πληροφοριακό σύστημα του αναδόχου) σύμφωνα με το π.δ. 80/1997 (ΦΕΚ 68 Α’).

• Φάση 3: Έλεγχος πληρότητας και διενέργειας συμφωνιών των βιβλίων του Οργανισμού για να εξασφαλιστεί η πληρότητα και η ακρίβεια των λογιστικών δεδομένων, που θα αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα Λογιστικά Πρότυπα που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 28 του Ν. 3918/2011 που αφορούν: Οικονομικές Καταστάσεις για τις χρήσεις από 31/12/2012 έως και 31/12/2025.

• Φάση 4: Παράδοση δεδομένων από το Πληροφοριακό Σύστημα του Αναδόχου για μετάπτωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (SAP) του ΕΟΠΥΥ.

Οι πρώτοι ισολογισμοί θα δημοσιευτούν από το 2026 και μετά.