Latest News

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Φωτιά στα Χανιά: Ανεξέλεγκτο μέτωπο 10 χλμ στην Κάντανο – Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες, μηνύματα απο το 112

 


Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Χανιά και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της πόλης, στην Κάντανο, η οποία προκλήθηκε όταν τυλίχτηκε στις φλόγες ΙΧ εν κινήσει και οι ισχυροί άνεμοι «φούντωσαν»... τη φωτιά.


Μάλιστα, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα νέο μήνυμα εστάλη από το 112 προκειμένου οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές Μάζα και Παππαδιανά Χανίων να απομακρυνθούν προς Τεμένια.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάζα και Παππαδιανά Χανίων, απομακρυνθείτε προς Τεμένια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

«Πρόκειται για μία δύσβατη περιοχή στην οποία πνέουν άνεμοι που δημιουργούν στροβιλίσματα της φωτιάς και νέες εστίες», ανέφερε  μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3, ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου, Αντώνης Περρακάκης.

Ο κ. Περρακάκης τόνισε έχουν προκληθεί κάποιες ζημιές σε αυλές σπιτιών. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται στα 10 χλμ και αυτή τη στιγμή είναι ανησυχητικό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες πυροσβεστών που επιχειρούν σε δασώδη περιοχή πεζοπόροι.


Υπάρχει αναζωπύρωση και στην στη Λιβάδα. Η φωτιά κατευθύνεται προς το Ροδοβάνι.

Αρχικά απειλήθηκε ο Αγριλές, μετά ωστόσο οι εστίες φωτιάς «περικύκλωσαν» στην κυριολεξία τα σπίτια στη Λιβάδα και στο Ροδοβάνι, ενώ αυτή την ώρα φλόγες απειλούν τη Μάζα.


Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν διαρκώς μάχη με τις αναζωπυρώσεις που προκαλούν οι δυνατές ριπές του ανέμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ίδια περιοχή υπάρχουν ως και 8 διαφορετικές εστίες.

Στην προσπάθεια εντοπισμού ακόμα και μικρότερων εστιών η Πυροσβεστική υπηρεσία χρησιμοποιεί drones.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Συμανδαράκη στην περιοχή της Καντάνου επικεντρώνονται αυτήν την ώρα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής καθώς στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι. 


Έκανε λόγο για μία αραιοκατοικημένη περιοχή, ενώ για τις περιοχές Αγριλές και Λιβάδα Χανίων όπου νωρίτερα σήμερα υπήρξε 112 για εκκένωση, ο κίνδυνος έχει αποφευχθεί.

Για την κατάσβεση της φωτιάς οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούν 130 πυροσβέστες 7 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 35 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.