Η τελευταία δημοσκόπηση τον δείχνει να κατέχει την πέμπτη θέση με ποσοστό υποστήριξης 8,7%, σε θέση να εξασφαλίσει μια έδρα μπροστά από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα που κατεβάζουν από έξι υποψηφίους το καθένα, όπως η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, η κεντρώα ΔΗΠΑ και το κόμμα των Πρασίνων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Politico, ο «Φειδίας», όπως αυτοσυστήνεται ο Παναγιώτου, έχει συγκεντρώσει περίπου 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube από τότε που άρχισε να δημοσιεύει, δηλαδή το 2019. Έγινε διάσημος αρχίζει μια αποστολή να αγκαλιάσει τον Έλον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X – τελικά τα κατάφερε.
Επίσης, προκάλεσε αντιδράσεις πέρυσι, όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στην Ινδία και την Ιαπωνία χωρίς να πληρώσει, αλλά ζητιανεύοντας μετρητά. Φορώντας τρεις γραβάτες, κοστούμι και σορτσάκι, ο Παναγιώτου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Ιανουάριο, ομολογώντας ότι δεν είχε ιδέα για την πολιτική ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ισχυριζόμενος ότι ήταν πρόθυμος να μάθει. «Είμαι 23 ετών και δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου και είπα στον εαυτό μου, ένα βράδυ, ότι αν δεν ψηφίσω ποτέ και δεν ενδιαφερθώ ποτέ, οι ίδιοι σπασίκλες θα είναι πάντα στην εξουσία, και είπα "αρκετά!"», δήλωσε ο ίδιος. Μάλιστα, τον Απρίλιο ο Φειδίας Παναγιώτου υπέβαλε την υποψηφιότητά του μαζί με τον πατέρα του, έναν ιερέα, φορώντας κοστούμι και παπιγιόν.
«Κάπου άκουσα ότι αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα γύρω σου και θέλεις να αλλάξουν, πρέπει να γίνεις εσύ η αλλαγή», δήλωσε ο Φειδίας Παναγιώτου και πρόσθεσε: «Γιατί επέλεξα να είμαι ανεξάρτητος; Επειδή δεν μπορώ να χωρέσω σε καλούπια. Επειδή θέλω να ξέρετε ότι δεν έχω να εξυπηρετήσω κομματικά συμφέροντα». Πρόσθεσε ότι στόχος του δεν είναι να εκλεγεί, αλλά να παρακινήσει τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική.
«Ορισμός της μεταπολιτικής ο Φειδίας Παναγιώτου»
Στις ευρωεκλογές στην Κύπρο αναμένεται να παρατηρηθούν υψηλά ποσοστά αποχής των ψηφοφόρων, ενδεικτικό της απογοήτευσης που νιώθουν οι Κύπριοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του νησιού της Μεσογείου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ, διεκδικούν την πρώτη θέση, αν και παραμένουν αμφιβολίες ως προς το πόσοι υποστηρικτές θα προσέλθουν για να δώσουν την ψήφο τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε να αναδειχθεί πολύ ισχυρότερο, δεδομένης της σημασίας του μεταναστευτικού ως πολιτικού ζητήματος στο νησί.
«Η περίπτωση του Φειδία είναι ο ορισμός της μεταπολιτικής σε μια εποχή που η παραγωγή περιεχομένου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση – πέρα από τον πολιτικό σχεδιασμό», δήλωσε στο «Politico» ο Γιάννης Ιωάννου, ιδρυτής της Geopolitical Cyprus, και πρόσθεσε: «Το εγχείρημά του έχει απήχηση σε ευρύτερα θέματα, όπως η αναζωπύρωση των λαϊκιστικών αισθημάτων στην Ευρώπη, η υπεροχή της εικόνας έναντι της ιδεολογίας και η επιτακτική ανάγκη για εμπλοκή των πολιτών, ιδίως μεταξύ των εκκολαπτόμενων ψηφοφόρων σε χώρες όπως η Κύπρος».