Latest News

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για μαϊμού σκευάσματα Ozempic

 


Το  Ozempic είναι το φάρμακο που έχει κατακτήσει το Χόλιγουντ, βοηθώντας τις διασημότητες να μπουν σε μικρότερο... νούμερο ρούχων.

Οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί και οι προειδοποιήσεις των ειδικών πως πρέπει να χορηγείται υπό συνθήκες σε ασθενείς φαίνεται πως δεν εμποδίζουν όσους έχουν τα χρήματα και τα μέσα να προμηθευτούν το σκεύασμα.

Ενα ακόμα κίνδυνο αναδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που εξέδωσε προειδοποίηση για τρεις παραποιημένες παρτίδες του φαρμάκου Ozempic -το οποίο χορηγείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι πλαστές αυτές παρτίδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.

Ο Οργανισμός συμβούλευσε τους ανθρώπους να προμηθεύονται το φάρμακο μόνο από αξιόπιστες πηγές, όπως ένας γιατρός, και όχι από άγνωστους ιστότοπους στο Διαδίκτυο ή μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Το δραστικό συστατικό του Ozempic -η σεμαγλουτίδη- βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν την ποσότητα σακχάρου στο αίμα τους. Το φάρμακο καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και ως εκ τούτου συνταγογραφείται και σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Περίπου 15,5 εκατ. άνθρωποι, ή το 6% των ενήλικων Αμερικανών, φαίνεται να έχουν δοκιμάσει ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Gallup». Η μείωση του βάρους δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην αγορά, με τις εταιρίες ρούχων να καταγράφουν αυξημένη κινητικότητα, καθώς οι αδυνατισμένοι αγοράζουν τη νέα -μικρότερη σε μέγεθος- γκαρνταρόμπα τους.

ADVERTISEMENT

Περίπου σε ποσοστό 5% οι πελάτες του γυναικείου οίκου μόδας Lafayette 148 με έδρα τη Νέα Υόρκη αγοράζουν νέα ρούχα επειδή έχουν χάσει βάρος, αντικαθιστώντας συχνά τα ρούχα μεγέθους 12 με ρούχα μεγέθους έως και 6, όπως δήλωσε στη «Wall Street Journal» η Ντέρντρε Κιν, διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης.

Στο κόκκινο χαλί

Τη βραδιά των Οσκαρ τον περασμένο Μάρτιο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το Oppenheimer, όμως τα βλέμματα έκλεψε το… Οzempic. Κάποιοι εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί εμφανώς αδυνατισμένοι, πυροδοτώντας μοιραία υποψίες για τον τρόπο που έχασαν κιλά, άλλοι όμως έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη χρήση του.

Η Οπρα Γουϊνφρεϊ έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες δεκαετίες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το βάρος της. Επί χρόνια συνεργαζόταν με την εταιρία weightwatchers, ωστόσο πλέον χρησιμοποιεί φάρμακο αδυνατίσματος, πίνει τρία λίτρα νερό και σχεδόν κάθε μέρα πεζοπορεί. Η ηθοποιός Γούπι Γκόλντμπεργκ παραδέχτηκε πως με το φάρμακο που χορηγείται με ένεση κατάφερε να χάσει δύο ανθρώπους από πάνω της, βάρος που είχε πάρει από τη χρήση στεροειδών. Ο Στίβεν Φράι δήλωσε πως έχει χρησιμοποιήσει το Οzempic εδώ και χρόνια. Στην αρχή η δράση του ήταν φανταστική καθώς δεν ήθελε να τρώει ή να πίνει αλκοόλ, ωστόσο στη συνέχεια άρχισε να αρρωσταίνει οπότε και το σταμάτησε.

Η Βρετανίδα τηλεοπτική σεφ, Ναϊτζέλα Τζόνσον, έχει παραδεχτεί πως χρησιμοποιούσε το σκεύασμα, και ήταν «η πρώτη φορά στη ζωή της που δεν σκεφτόταν το φαγητό όλη την ώρα». Η κωμικός, Ρέμπελ Γουίλσον, έχει δηλώσει πως «κανείς εκτός από τη μητέρα της δεν ήθελε να χάσει βάρος» καθώς θα έχανε το στοιχείο του «αστείου χοντρού ανθρώπου», υποστηρίζοντας πως τα φάρμακα αυτά μπορούν να βοηθήσουν.

Για την απώλεια βάρους της είχε μιλήσει και η Κέλι Κλάρκσον σε συνέντευξή της στη Γούπι Γκόλντεμπεργκ. Η 42χρονη τραγουδίστρια είπε ότι στο παρελθόν ζύγιζε πάνω από 90 κιλά αλλά κατάφερε να χάσει πάρα πολύ βάρος μετά από φαρμακευτική αγωγή – η οποία όπως διευκρίνισε δεν ήταν το Ozempic.