Latest News

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Εστίες κινδύνου πυρκαγιάς στην Αίγινα: Ακαθάριστα οικόπεδα, δρόμοι - «Παγίδες» και «βουνά» σκουπιδιών (ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΚΟΝΕΣ)


 Η προληπτική πυροπροστασία φαίνεται πως  «πήγε περίπατο» στην Αίγινα, καθώς πολλά σημεία και περιοχές αποτελούν παγίδες και εστίες κινδύνου πυρκαγιάς...στο νησί.

Την ώρα που  Δήμοι, Περιφέρειες και Πολιτεία κάνουν λόγο για την ανάγκη λήψης όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν ή να μετριαστούν οι κίνδυνοι φωτιάς, η εικόνα στο νησί του Αργοσαρωνικού μιλάει από μόνη της.

Όπως φαίνεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες που έχουν ανέβει στα social media, η κατάσταση είναι παραπάνω από επικίνδυνη. Καταρχάς υπάρχουν οικόπεδα που είναι όχι απλώς ακαθάριστα, αλλά ένα «βουνό» από ξερόχορτα, κλαδιά, κορμούς δέντρων και σανίδια αποτελούν το «σκηνικό» μπροστά από πυκνόφυτες με πεύκα περιοχές.

Σε άλλο βίντεο αποτυπώνεται η εικόνα στον δρόμο που οδηγεί στην Παχιά Ράχη και είναι αποκαρδιωτική. Δεξιά και αριστερά του δρόμου τα ξερά χόρτα ξεπερνούν το 1 μέτρο και η περιοχή δεν έχει καθαριστεί.

Επίσης στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Αίγινας, μπορεί κανείς να αντικρίσει πεταμένα σκουπίδια, στρώματα, παλιά λάστιχα οχημάτων, έπιπλα κ.α. Το σημείο εκεί είναι όμορο με ελαιώνες και κάποιες διάσπαρτες κατοικίες. Πρόκειται για αντιπυρική ζώνη και θα πρέπει να είναι καθαρή. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση και δημιουργία ζώνης για τα απορρίμματα, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι.

Ο κ. Γιώργος Σουλιώτης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας που ανέβασε τις φωτογραφίες και τα βίντεο τονίζει ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα και γράφει στην ανάρτησή του:

«Το Πυροσβεστικό Σώμα πάντα αποτελούσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κυριότερο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας.. Ο προορισμός και ο ρόλος του Π.Σ. ανέκαθεν ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών, καθώς και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Η πρώτη ευθύνη λοιπόν είναι να προσδιορίσει την πραγματικότητα  και η τελευταία να βρει συμπαραστάτες σε αυτό.  Ενδιάμεσα απλώς όλοι υπηρετούμε!».