Latest News

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Σεξουαλική επίθεση το φιλί χωρίς σαφή συναίνεση!

 


Είτε πεταχτό στα χείλη είτε διαρκείας στο μάγουλο, ένα φιλί χωρίς να προηγηθεί σαφής συναίνεση μπορεί να οδηγήσει πλέον κάποιον στη φυλακή  καθώς θεωρείται σεξουαλική επίθεση....
στην Ισπανία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου επικύρωσε προχθές ετυμηγορία δικαστηρίου της Σεβίλλης που καταδίκασε σε κάθειρξη 21 μηνών αστυνομικό o oποίος φίλησε κρατούμενη στο μάγουλο και επιχείρησε να τη φιλήσει και στο στόμα, χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Δεν είναι ανάγκη να είναι λεκτικό το «ναι», αλλά πρέπει να υπάρχει σαφής συναίνεση πριν κάποιος επιχειρήσει να ασπαστεί κάποιον, αλλιώς το φιλί κατατάσσεται στην κατηγορία μορφών παραβίασης της σεξουαλικής ελευθερίας, έκριναν οι δικαστές.

Η δημόσια συζήτηση γύρω από τους κανόνες του φιλιού ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο στην Ισπανία. Το φιλί στα χείλη που έκλεψε ο πρώην, πλέον, επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Λουίς Ρουμπιάλες, από τη σταρ της εθνικής ομάδας γυναικών, Τζένι Χερμόζο, κατά την τελετή απονομής μεταλλίων στην Αυστραλία, μετά τη νίκη επί της Αγγλίας, προκάλεσε αμηχανία και οργή. Πρώτα στην αθλήτρια κι έπειτα παγκοσμίως.

Ο Ρουμπιάλες επιμένει πως δεν βλέπει πρόβλημα. Ισχυρίζεται πως είχε τη συγκατάθεση της Χερμόζο. Εκείνη τον διέψευσε. Υπέβαλε μήνυση εναντίον του τον Σεπτέμβριο, καταγγέλλοντας μάλιστα πως δέχθηκε πιέσεις να τον δικαιολογήσει και να κλείσει η υπόθεση.

Ο Ρουμπιάλες υποχρεώθηκε σε παραίτηση και θα καθίσει στο εδώλιο τον επόμενο χρόνο. Οι εισαγγελείς εισηγούνται φυλάκιση 30 μηνών.

Σε πρόσφατη συνέντευξη δήλωσε πως αδυνατεί ακόμη να κατανοήσει πώς ένα φιλί μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλική επίθεση, όταν δεν υπήρξε κάτι σεξουαλικό στις προθέσεις του. «Το κλειδί είναι η συναίνεση. Αν δεν έχει δοθεί, είναι σεξουαλική βία», απαντά το Ανώτατο Δικαστήριο.