Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, καθώς ευρωπαίοι διπλωμάτες τόνισαν πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν τελικά για το πώς θα μοιραστούν τα... κορυφαία αξιώματα.
Περίπου στις 21:30 το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των τριών ισχυρών κομμάτων της ΕΕ, με το ΕΛΚ να εκπροσωπείται από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ, τους Σοσιαλδημοκράτες από τους Ολαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν λίγο αργότερα και οι Μακρόν και Ρούτε για τους Φιλελεύθερους.
«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση».
Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».
Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι «μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με άλλα λόγια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, ο κ. Μακρόν απάντησε «νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι στόχος αυτό».
Σημείωσε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επεσήμανε από πλευράς του ότι «χρειαζόμαστε μια σταθερή πλειοψηφία όπως αυτή με την οποία δουλέψαμε το προηγούμενο διάστημα, με το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Υπάρχουν και άλλοι που ενδεχομένως ταιριάζουν πολιτικά, αλλά αυτή είναι η βάση για την υποστήριξη της προεδρίας της Κομισιόν.
Και γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα συνεννοηθούμε σε πολύ σύντομο χρόνο και ότι θα μπορούμε να έχουμε μεταξύ των πολιτικών οικογενειών και των κυβερνήσεων προτάσεις για το πώς να προχωρήσουμε με την προεδρία της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο» ανέφερε επίσης ο Σολτς ο οποίος είναι διαπραγματευτής εκ μέρους των Σοσιαλιστών.
Η δυσαρέσκεια της Μελόνι
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι συνομιλίες ήταν επειδή η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ήταν δυσαρεστημένη με το πώς εξελίχθηκε η βραδιά, είπαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.
Η Μελόνι, η οποία ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που βγήκαν από τις ευρωπαϊκές εκλογές με μεγάλη νίκη, ήταν δυσαρεστημένη από τις προσπάθειες των άλλων ηγετών της ΕΕ να την αποκλείσουν από τις διαπραγματεύσεις.
H πρωθυπουργός της Ιταλίας «αμφισβήτησε τον τύπο προσέγγισης στη συζήτηση», είπε ένας αξιωματούχος που γνωρίζει τη συζήτηση. Ξεκίνησε «από την υπόθεση ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στιγμή κατά την οποία θα συζητούσαμε τι πρέπει να κάνουμε υπό το φως των σημάτων από τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια, από αυτό το σημείο εκκίνησης, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας. , και όχι το αντίστροφο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Το νέο «κουαρτέτο»
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).
Η τριάδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Κόστα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κάγια Κάλας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, είναι το «πακέτο» το οποίο επεξεργάζονται και δείχνουν να καταλήγουν ΕΛΚ και S&D.
Για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου «κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο στα πρόσωπα, καθώς κράτησε τις δυνάμεις του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και είναι το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη με 190 έδρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία και αν δεν υπάρχει τότε πηγαίνουν σε ψηφοφορία.
Η Ουγγαρία δεν στηρίζει τη φον ντερ Λάιεν
Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια ακόμη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι εντάξει με όλα τα άλλα ονόματα, δήλωσε ανώτερος Ούγγρος αξιωματούχος.
«Θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ουγγαρία να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία», δήλωσε ο υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας János Bóka στο POLITICO σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών.
Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στο υπόλοιπο πακέτο που περιλαμβάνει τον Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα της Μάλτας ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κάγια Κάλλας της Εσθονίας ως κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ.
«Η σχέση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν και της Ουγγαρίας ως κράτος μέλος δεν ήταν και τόσο ιδανική. Για τους λόγους αυτούς, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να την υποστηρίξουμε για μια δεύτερη θητεία», πρόσθεσε ο Bóka.
Το «αγκάθι» με τη μισή θητεία
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ, πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα, διαρκείας 2,5 ετών, σύμφωνα με το Politico.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν τέσσερις κορυφαίες θέσεις που είναι υπό διεκδίκηση και το ΕΛΚ θέλει τους ανθρώπους του «σε τρεις από τους τέσσερις ρόλους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».
Πρόκειται για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, όπου θέλει την παραμονή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την παραμονή για 2,5 χρόνια της Μέτσολα στη θέση της προέδρου του Κοινοβουλίου, όπου τα επόμενα 2,5 χρόνια η θέση θα πάει σε μέλος των σοσιαλιστών και, παράλληλα, θέλει να μοιραστεί σε αυτήν την πενταετία και η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία έχει αυτή τη στιγμή ο Σαρλ Μισέλ. Αξιωματούχοι θεωρούν σχεδόν απίθανο το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να συμφωνήσει στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θέλει να αναλάβει τη θέση ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσημα για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να ανανεωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά, τυπικά, ένας πρόεδρος έχει υποστηριχθεί από τους ηγέτες για δύο θητείες, σημειώνει το μέσο.
Η ιδέα της διάσπασης της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς σε εσωτερική συνεδρίαση του ΕΛΚ, ανέφεραν δύο από τους αξιωματούχους στο Politico.
Ο Πλένκοβιτς φημολογήθηκε νωρίτερα ως πιθανή εναλλακτική λύση στη φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Koμισιόν, δεδομένου ότι προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για την Ανατολική Ευρώπη να αποκτήσει μια κορυφαία θέση.
Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε μόνο την κατανομή θέσεων αλλά και τις πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία
Σημειώνεται πως κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες του ΕΛΚ που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.
Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για μια συμφωνία πακέτο είναι το γεγονός πως νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε ήδη την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης σε ότι αφορά την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.
Και θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, διά της νέας Προέδρου της Επιτροπής, της κας von der Leyen, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας. Διότι η συζήτηση που θα γίνει, όπως είπα, δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά αφορά πρωτίστως τις πολιτικές.
Οπότε είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.