Latest News

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Δημοτικές Εκλογές στη Σερβία: Με καταγγελίες για απόπειρες νοθείας έκλεισαν οι κάλπες

 Οι παρατηρητές εκλογών από το μη κυβερνητικό Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας CRTA κατέθεσαν αρκετές ποινικές καταγγελίες για υποψίες οργανωμένης ψηφοφορίας, εξαγοράς ψήφων και παραβίασης του απορρήτου των ψήφων, καθώς... και για παρουσία μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στα εκλογικά τμήματα, κατά τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στη Σερβία.

Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών σε 68 πόλεις της Σερβίας έκλεισαν στις 8:00 το βράδυ, με την αντιπολίτευση και το μη κυβερνητικό Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας CRTA να καταγγέλλουν απόπειρες νοθείας της διαδικασίας.


Στο Βελιγράδι διεξήχθησαν επαναληπτικές οι εκλογές αφού στις προηγούμενες, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν εξελέγη δήμαρχος, καθώς είχαν καταγγελθεί παρατυπίες από την αντιπολίτευση και ξένους παρατηρητές. Έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανέφερε ότι η ψηφοφορία «στιγματίστηκε από σκληρή ρητορική, μεροληψία στα μέσα ενημέρωσης, πίεση στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και κατάχρηση δημόσιων πόρων». Οι σημερινές καταγγελίες αφορούν τόσο το Βελιγράδι, όσο και τη βόρεια πόλη Νόβι Σαντ.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στο Βελιγράδι είχε ψηφίσει το 42% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 όταν η προσέλευση στις κάλπες, την ίδια ώρα, είχε κυμανθεί στο 54%. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιδιώκει επισήμως την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά απομακρύνεται σταθερά από τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι φιλοδυτικές ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει τον Βούτσιτς για διασυνδέσεις με το έγκλημα, ανεξέλεγκτη διαφθορά και καταστολή της δημοκρατίας. Αλλά μια ευρεία συμμαχία που ήταν πίσω από τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πέρυσι έχει διασπαστεί και στραφεί η μία εναντίον της άλλης, τροφοδοτώντας την απάθεια μεταξύ των 6,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Σερβίας.