Latest News

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Μίλτος Τεντόγλου: Ο πλανήτης υποκλίθηκε στο μεγαλείο του – Ο «αρχιτέκτονας» Πομάσκι, η «κατάρα» και η «υπόσχεση»


Η Ευρώπη καθώς και όλος ο πλανήτης προσκυνά τον Μίλτο Τεντόγλου, μετά και τις νέες του μυθικές επιδόσεις στο Πρωτάθλημα Στίβου... στη Ρώμη.

Πρωταθλητής Ευρώπης με άλμα στα 8,65 μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε  απίθανα πράγματα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο με άλμα δύο φορές μάλιστα στα 8.65 μ..

Ο Τεντόγλου, όχι μόνο έσπασε τρεις φορές την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, αλλά έκανε ατομικό ρεκόρ και ρεκόρ αγώνων αλλά όσο και να σας φανεί απίστευτο έφυγε λίγο στενοχωρημένος καθώς ήθελε ένα άλμα καλύτερο και από τα 8,65 μ.. Για ένα μόλις εκατοστό δεν ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ (8,66μ.) του Λούη Τσάτουμα που κρατάει από το 2007 στην Καλαμάτα.


Πλέον ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, ο οποίος είχε καλύτερη εφετινή επίδοση στα 8,36 μέτρα, εστιάζει στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

ADVERTISEMENT

Ο αγώνας

Με το «καλησπέρα» έκανε άλμα στα 8,42, που ήταν η κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο και είναι στην πρώτη θέση καθώς δεν επηρέασε την μέχρι τώρα κατάταξή του το δεύτερο άλμα που ήταν άκυρο καθώς κανείς από τους ανταγωνιστές του δεν κατάφερε να περάσει την πρώτη του επίδοση

Στην τρίτη του προσπάθεια πέτυχε νέα καλύτερα επίδοση στον κόσμο καθώς έκανε άλμα στα 8.49 μ. βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την επίδοσή του, στην τέταρτη έκανε 8,45 μ. και στην πέμπτη έφτασε τα 8,65μ. Επίδοση που είναι και ατομικό του ρεκόρ καθώς μέχρι σήμερα είχε κάνει άλμα στα 8, 60 μ.


Τι είπε ο Τεντόγλου

Λίγα λεπτά μετά τον θρίαμβο του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου της Ρώμης, ο Μίλτος Τεντόγλου χαρακτήρισε… κατάρα τα δύο τελευταία άλματά του στα 8,65μ., που δεν του επέτρεψαν να «σπάσει» το πανελλήνιο ρεκόρ, εστίασε στον «καλύτερο τελικό μήκους που έχει γίνει», ενώ μίλησε και για τα «κτήνη» με τα οποία πάλεψε απόψε.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Μίλτος Τεντόγλου στην κάμερα:

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη, αλλά είμαι πολύ κουρασμένος. Προσπάθησα να κάνω το πανελλήνιο ρεκόρ. Είναι κατάρα που έκανα δύο φορές 8,65μ.».

Για τις συνθήκες του τελικού: «Ήταν πολύ καλός αγώνας, Βοήθησε το κλίμα και ο διάδρομος. Είμαι πιο καλός στα σκληρά στάδια. Το ταρτάν είναι φανταστικό».

Για το εάν αυτός ήταν ο καλύτερος τελικός σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: «Για πλάκα είναι ο καλύτερος τελικός που έχει γίνει. Είναι κτήνη οι αθλητές. Όλοι τους είναι φανταστικοί. Ο Φουρλάνι είναι τρομερός».

Για το εάν είναι κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ των 8,86μ: «Είναι πολύ μακριά, αλλά το πλησίασα λίγο παραπάνω. Δεν γίνονται αυτές οι επιδόσεις για πλάκα, είναι ασύλληπτα πράγματα».

Για το εάν θα το πανηγυρίσει περισσότερα από τα άλλα δύο χρυσά που έχει στον ευρωπαϊκό ανοικτό στίβο: «Θα το ευχαριστηθώ πιο πολύ από τα άλλα μετάλλια».

Για τον στόχο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού: «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θέλω να υπερασπιστώ τον τίτλο μου και πιστεύω σε έναν αγώνα καλύτερο από αυτόν. Θα είμαι καλά στο Παρίσι, γιατί πάει καλά όλη η χρονιά φέτος».


Τεντόγλου-Πομάσκι: Η αγκαλιά του διδύμου που τρομοκρατεί την Ευρώπη

Μόλις μάλιστα τα κατάφερε για πρώτη φορά στο πέμπτο του άλμα, γύρισε στον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, και του είπε: «Έχω άλλο ένα». Κι όντως είχε, αφού αμέσως μετά ξαναπέταξε στα 8,65μ.


Γιώργος Πομάσκι: Ο μέντορας του Μίλτου Τεντόγλου – Ποιος είναι ο πρωτεργάτης των επιτυχιών

Το προπονητικό του έργο έχει ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες τα ελληνικά σύνορα. Διακρίσεις, μετάλλια, καταρρίψεις πανελληνίων ρεκόρ από τους αθλητές και τις αθλήτριες που προπόνησε όλα αυτά τα χρόνια.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1988 έχοντας νωρίτερα διαγράψει καλή αθλητική καριέρα με τα χρώματα της Βουλγαρίας. Δούλεψε δίπλα σε σπουδαίους αθλητές και προπονητές, όπως ο Χριστό Μαρκόφ, ο Νικολάι Πετρόφ , η Στέφκα Κονσταντίνοβα και κατάφερε από την αρχή της καριέρας όχι μόνο να εντοπίζει τον αθλητή που θα ξεχωρίσει, αλλά να βρει και τον τρόπο να τον φτάσει ψηλά.

Η Βούλα Τσιαμήτα, ο Λάμπρος Παπακώστας, η Όλγα Βασδέκη, ο Σπύρος Βασδέκης, η Νίκη Ξάνθου, ο Λούης Τσάτουμας, ο Κώστας Ζαλαγκίτης είναι μόνο ορισμένοι από εκείνες και εκείνους που γυμνάστηκαν με τον Πομασκι και στη διάρκεια της καριέρας τους πανηγύρισαν μεγάλες διακρίσεις στα παγκόσμια στάδια. Τα τελευταία χρόνια στο γκρουπ του έμπειρου τεχνικού εντάχθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος έχει καταφέρει να κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις με αποκορύφωμα τα χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο κλειστού και το χθεσινό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Ο Πομάσκι έχει καταφέρει να δημιουργήσει προπονητική φιλοσοφία και να διαμορφώσει μια ολόκληρη γενιά αθλητών, αλλά και προπονητών. Οι αθλητές και αθλήτριες του έχουν κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί, Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά).