Latest News

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει: Το Ισραήλ γνώριζε πως η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση τρεις εβδομάδες νωρίτερα


 Φουντώνει η οργή κατά της ηγεσίας στο Ισραήλ, καθώς πληθαίνουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις ευθύνες για την αποτυχία αποτροπής της επίθεσης από τη Χαμάς στις... 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με νέο έγγραφο, που αποκαλύπτουν ισραηλινά μέσα, το αρμόδιο τμήμα του στρατού για τη Λωρίδα της Γάζας είχε ενημερώσει πως επίκειται μεγάλης κλίμακας εισβολή από τη Χαμάς τρεις εβδομάδες πριν αυτή συμβεί.

Συγκεκριμένα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan αναφέρει πως το έγγραφο με τίτλο «Εκπαίδευση για επιδρομή από άκρη σε άκρη» συντάχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου από τη μονάδα του ισραηλινού στρατού που είναι επιφορτισμένη με τις παρακολουθήσεις και την συγκέντρωση πληροφοριών από τη Γάζα, τη Unit 8200.

Η απόρρητη έκθεση φέρεται να τέθηκε υπόψη ανώτερων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά προφανώς αγνοήθηκε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έγγραφο παρουσίαζε με ακρίβεια το σχέδιο της Χαμάς, σημειώνοντας πως στοχεύει να εξαπολύσει μια πολύνεκρη επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις και κιμπούτς του Ισραήλ και να απαγάγει 200 με 250 άτομα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου απήχθησαν 251 άνθρωποι και σκοτώθηκαν περίπου 1.200.

Στο έγγραφο παρουσιάζονταν αναλυτικά μια σειρά από ασκήσεις που πραγματοποιούσαν οι επίλεκτες δυνάμεις της Χαμάς, αλλά και ο σχεδιασμός για μια ταυτόχρονη επίθεση σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, αν και η εκτίμηση ήταν πως σε αυτήν θα συμμετείχαν πολύ λιγότεροι από τους περίπου 3.000, που σύμφωνα με αναφορές του ισραηλινού στρατού, συμμετείχαν τελικά στην εισβολή.

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις, ο Ισραηλινός στρατός (IDF) δεν αναγνώρισε την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου, αλλά υποστήριξε πως η έρευνα για την αποτυχία της αποτροπής της επίθεσης συνεχίζεται και το πόρισμα θα παρουσιαστεί «με διαφάνεια στο κοινό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο IDF υποστήριξε πως θα αρχίσει να παρουσιάζει τα αποτελέσματα από την έρευνά του εντός του Ιουλίου.