Latest News

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Νέα Δημοκρατία: Τι συνέβη στη συνεδρίαση της ΚΟ - Οι γκρίνιες των βουλευτών και η απάντηση Μητσοτάκη


Γκρίνια από δεκάδες  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής μετά την ομιλία του... Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι γκρίνιες που υπήρξαν εκφράστηκαν σε ήπιους τόνους εκτός  από την παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαλμάς απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων λέγοντας «χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». Με τον πρωθυπουργό να παίρνει αμέσως το λόγο και να απαντάει και να βάζει τέλος στο «επεισόδιο». «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ορισμένοι βουλευτές αναφέρθηκαν στην ήττα του Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας αναγωγές στο τι γίνεται στη Γαλλία και τι στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε και σε αυτή την περίπτωση το λόγο και απάντησε λέγοντας πως «στις Ευρωεκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε με 15 μονάδες, ενω εμείς κερδίσαμε με 15 μονάδες. Το λέω απλά διότι πρέπει να έχουμε μία αίσθηση των πραγματικών δεδομένων. Να έχουμε και μία εικόνα των πραγματικών δυναμικών στην κοινωνία. Και η ανάλυσή μας, και οι συγκρίσεις μας, στο κομμάτι αυτό τουλάχιστον, νομίζω ότι πρέπει να είναι ακριβείς.

Μην ξεχνάμε, μιας και κάνουμε μια πιο διαδραστική συζήτηση, ότι το μεγάλο πρόβλημα άλλων πολιτικών συστημάτων, ή του Μακρόν συγκεκριμένα, είναι ότι τελικά δεν είχε ένα κόμμα από πίσω του, όπως εμείς έχουμε τη Νέα Δημοκρατία, με ισχυρές … αναφορές, με δίκτυα, με ανθρώπινο δυναμικό, με παρουσία στους εργασιακούς χώρους, με εκπροσώπηση στην αυτοδιοίκηση. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό πάντα μπορεί να λειτουργεί απόλυτα συντονισμένα και ευθυγραμμισμένα. Αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη, γιατί και η παράταξη, τελικά, και το κόμμα, είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είμαστε όλοι μας».

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που άσκησαν κριτική και μίλησε για αλαζονεία, μη αντιμετώπιση της καθημερινότητας, ενώ πρόσθεσε πως τίθεται και ζήτημα ταυτότητας την παράταξης, αναφορικά με τους πανηγυρισμούς για τον γάμο των ομοφύλων. «Η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει στον ιδεολογικό ευνουχισμό της παράταξης».

Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός έκανε λόγο για χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και της βάσης, άσκησε κριτική για το γάμο των ομοφύλων, αλλά και για περιπτώσεις που υπουργοί επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης καυτηρίασε με τη σειρά του τους πανηγυρισμούς για το γάμο των ομοφύλων, ενώ πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνω το σύνθημα “πάμε μπροστά”. Πιστεύω χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ιδεολογικές θέσεις».

Ο βουλευτής Α΄Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε πως ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό», είπε, ενώ σχολίασε και τον ανασχηματισμό λέγοντας «ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε».

Ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς την κυβέρνηση. Ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο, πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των νόμων που έχει ψηφίσει η ΝΔ. Τόνισε πως το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης χρειάζεται θεσμικό αναπροσανατολισμό, περιεχόμενο και γενναίο προϋπολογισμό, ενώ έκανε λόγο και για ριζική αναδιοργάνωση του κόμματος.