Latest News

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Δήμος Πειραιά: Ο Μώραλης βάζει κάμερες παρακολούθησης σε χώρο εργασίας - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

 


Σφοδρή επίθεση εναντίον της δημοτικής αρχής Μώραλη, εξαπολύει με ανακοίνωση του, το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά, καταγγέλλοντας την  τοποθέτηση καμερών στους χώρους εργασίας του αμαξοστασίου... του Δήμου.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι στόχος της τοποθέτησης των καμερών «είναι η παρακολούθηση των εργαζομένων», αφού σύμφωνα με το σχέδιο του δήμου «θα τοποθετηθούν σε τέτοιο σημείο με σκοπό να παρακολουθούνται οι συναθροίσεις των εργαζομένων, κατά παράβαση του άρθρου 5 του ΓΚΠΔ (Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων)».

 Η λειτουργία των καμερών παρακολούθησης και καταγραφής, σύμφωνα με το σωματείο «προσβάλει παράνομα το δικαίωμα της προσωπικότητας των εργαζομένων στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά, αλλά και σε όποιον άλλο χώρο εργασίας τοποθετηθούν. Θέτει υπό εργασιακό έλεγχο και αδικαιολόγητο περιορισμό την ελευθερία των εργαζομένων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου:

Η Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την κάθετη αντίθεση του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά και των εργαζομένων και προχωράει στην τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης – βιντεοπαρακολούθησης (κάμερες) στους χώρους εργασίας του αμαξοστασίου (γκαράζ) του Δήμου Πειραιά στην οδό Ρετσίνα 45.

Φαίνεται ότι δεν φτάνουν στη Δημοτική Αρχή οι αναφορές από τους πρόθυμους που έχουν τοποθετήσει και βαφτίσει «υπεύθυνους» και για τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν τους αμείβει με πλασματικές υπερωρίες, τώρα η Δημοτική Αρχή θέλει και ηλεκτρονική παρακολούθηση με κάμερες να καταγράφουν τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο όταν του ζητήθηκε από την Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης στις 16 Γενάρη να καταθέσει τις απόψεις του σχετικά με την τοποθέτηση καμερών βιντεοεπιτήρησης – βιντεοπαρακολούθησης στους χώρους εργασίας του γκαράζ, απέστειλε έγκαιρα τρισέλιδο απαντητικό έγγραφο τεκμηριώνοντας και δηλώνοντας απόλυτα την αντίθεση του στην πρόθεση της διοίκησης και της δημοτικής αρχής για τοποθέτηση και χρήση καμερών παρακολούθησης και καταγραφής. Όπως επίσης για το ίδιο θέμα προχώρησε και σε παρέμβαση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και εκεί διατυπώθηκε ξεκάθαρα η πλήρη αντίθεση του Σωματείου και των εργαζομένων σε τέτοιες ενέργειες.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής με την τοποθέτηση καμερών βιντεοεπιτήρησης – βιντεοπαρακολούθησης εντός των χώρων εργασίας του αμαξοστασίου δεν είναι η προστασία των εργαζομένων όπως προσχηματικά ισχυρίζεται. Ούτε και η προστασία – ασφάλεια των υλικών και του εξοπλισμού του γκαράζ, καθώς οι κάμερες μπορεί να καταγράφουν ένα γεγονός, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν το αποτρέπουν.

Ο στόχος ξεκάθαρα είναι η παρακολούθηση των εργαζομένων.

Το καταγραφικό των καμερών, αν τελικά τοποθετηθούν και λειτουργήσουν, θα απεικονίζει όλο τον προβάλλοντα εσωτερικό χώρο του γκαράζ και ιδιαίτερα σημεία όπου στέκονται οι εργαζόμενοι για διάλειμμα, πριν ή μετά την έναρξη – λήξη της εργασίας τους. Δηλαδή οι κάμερες, σύμφωνα με το σχέδιο που είχαν στείλει, θα τοποθετηθούν σε τέτοιο σημείο με σκοπό να παρακολουθούνται οι συναθροίσεις των εργαζομένων, κατά παράβαση του άρθρου 5 του ΓΚΠΔ (Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων).

Ακόμα και οι γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιεί το Σωματείο θα παρακολουθούνται και θα καταγράφονται από το σύστημα, όπως επίσης ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα γραφεία του Σωματείου, αλλά ακόμα και πότε οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στην τουαλέτα.

Η λειτουργία των καμερών παρακολούθησης και καταγραφής, προσβάλει παράνομα το δικαίωμα της προσωπικότητας των εργαζομένων στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά, αλλά και σε όποιον άλλο χώρο εργασίας τοποθετηθούν. Θέτει υπό εργασιακό έλεγχο και αδικαιολόγητο περιορισμό την ελευθερία των εργαζομένων ως εκδήλωση της προσωπικότητας τους και παρεμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της κοινωνικής και εργασιακής τους δραστηριότητας. Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τη «χρηστή» λειτουργία τους, γιατί δεν υπάρχει, όπως και κανείς από εμάς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στους «χειριστές» ή τον «επεξεργαστή».

Καλούμε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη να λάβει σοβαρά υπόψη του το απαντητικό έγγραφο με αρ. πρωτ. 4956-23/1/2024 που του έχει κοινοποιήσει το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά και να πάρει πίσω την απόφαση για τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης – βιντεοπαρακολούθησης (κάμερες) στους χώρους εργασίας του αμαξοστασίου του Δήμου Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι με τον μαζικό αγώνα τους θα προστατέψουν την ελευθερία τους, τα ατομικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρακολουθεί και να καταγράφει τη ζωή και την εργασία των εργαζομένων.