Latest News

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό


 Η Κλαούντια Σέινμπαουμ, η υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος MORENA, επικρατεί με πολύ μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στο Μεξικό, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE) και αναμένεται να ανακηρυχθεί η πρώτη γυναίκα πρόεδρος... της χώρας.

Η πρώην δήμαρχος στην Πόλη του Μεξικού θα εξασφαλίσει από το 58 ως το 60% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο της βασικής αντιπάλου της, της κεντροδεξιάς γερουσιάστριας Σότσιλ Γκάλβες, η οποία πιστώνεται από 26% ως το 28%. Τρίτος, σε πολύ μεγάλη απόσταση, είναι ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες Μάινες (9-10%). Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στην καταμέτρηση του 9-10% των ψήφων. Το INE συμπέρανε με βάση τη λεγόμενη γρήγορη καταμέτρησή του πως η κυρία Σέινμπαουμ θα αναδειχθεί νικήτρια.

«Δεν θα σας απογοητεύσω», υποσχέθηκε η εκλεγμένη πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ στις πρώτες δηλώσεις της σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά την ανακοίνωση των πρώτων μερικών αποτελεσμάτων από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE), σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση. «Θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού», πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενη σε οπαδούς της και ανακοινώνοντας ότι το κόμμα της, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) κέρδισε «ενισχυμένη πλειοψηφία» στο Κογκρέσο.

Όταν επιβεβαιωθεί επίσημα η επικράτησή της, η κυρία Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την 1η Οκτωβρίου για εξαετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού. Ο ιδιαίτερα δημοφιλής απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη την υποψήφια της παράταξής του που «θα γίνει η πρώτη γυναίκα» η οποία εκλέγεται στην προεδρία στην ιστορία του Μεξικού. Η Σέινμπαουμ αξιοποίησε την υποστήριξη του λαϊκιστή προκατόχου της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ίδρυσε τη Morena το 2014 και έσπασε για πρώτη φορά την εξουσία των παραδοσιακών κομμάτων για να γίνει πρόεδρος με τη συντριπτική νίκη του το 2018. Υποσχέθηκε να συνεχίσει τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένων μεταφορών μετρητών σε ηλικιωμένους και ανύπαντρες μητέρες, και εμβληματικά έργα υποδομής σε ιστορικά φτωχές περιοχές, αλλά και μαζικά διευρυμένο ρόλο του στρατού σε τομείς που συνήθως προορίζονται για την κοινωνία των πολιτών, όπως η εσωτερική ασφάλεια.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του INE, το MORENA («Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση») ενδέχεται να εξασφαλίσει υπερπλειοψηφία και στα δυο σώματα του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NMAS και την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας El Financiero, η κυρία Σέινμπαουμ κατά exit polls θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας. Ο επικεφαλής του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) Μάριο Ντελγάδο διαβεβαίωσε πάντως υποστηρικτές του κόμματος ότι η Κλαούντια Σέινμπαουμ κέρδισε με «πολύ μεγάλη» διαφορά. Δεν έδωσε ποσοστά.

Οι εκλογές αυτές, οι μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, αμαυρώθηκαν από σωρεία δολοφονιών, που συνεχίστηκαν ακόμη και χθες, εν μέσω ψηφοφορίας, με δυο ανθρώπους να πέφτουν νεκροί σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα. Η βία είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη αρχηγός του κράτους.