Η κατάσταση είναι αφόρητη και οι φοιτητές τόσο του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΜΠ ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να γίνει η καθημερινότητά τους βιώσιμη. Μάλιστα οργανώνουν σήμερα Δευτέρα 17/6 στις 11 π.μ παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), ζητώντας να επισκευαστούν οι βλάβες, να αγοραστούν φορητά κλιματιστικά και να εξασφαλιστούν κοινόχρηστοι κλιματιζόμενοι χώροι.
Όπως λένε οι φοιτητές το καλοκαίρι ψηνόμαστε και το χειμώνα κρυώνουμε αλλά κανείς δεν μας ακούει. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΦΕΠΑ, ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ (ΕΚΠΑ και Πολυτεχνείου) εν μέσω ανακοινωμένου καύσωνα και καλοκαιριού και ενώ ξεκινάμε την εξεταστική μας, εκατοντάδες φοιτητές ψηνόμαστε μέσα στα σπίτια μας. Πιο συγκεκριμένα:
- ΌΛΟΙ οι (1060) φοιτητές στα τρία κτήρια της εστίας του ΕΚΠΑ αφού ΑΚΟΜΑ δεν έχει επισκευαστεί ο κλιματισμός,
- ΌΛΟΙ οι (247) φοιτητές στην Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), η οποία ΔΕΝ διαθέτει ΚΑΝ σύστημα κλιματισμού!!! Μάλιστα στη ΦΕΑ δεν μπορούμε να ανοίξουμε όλοι ταυτόχρονα όποια ατομικά μέσα ψύξης διαθέτουμε, γιατί το κτήριο είναι τόσο παλιό που υπάρχει γενικευμένος κίνδυνος μπλακ – άουτ!!
- Οι 50 φοιτητές που δεν έχουν κλιματισμό στις νέες εστίες του ΕΜΠ και άλλοι 80 φοιτητές στους οποίους υπολειτουργεί ο κλιματισμός.
Ανάμεσα σε όλους εμάς είναι και δεκάδες συνάδελφοί μας με ειδικές ανάγκες αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν πάει άλλο. Δεν ανεχόμαστε τον χειμώνα να ξεπαγιάζουμε και το καλοκαίρι να ψηνόμαστε! Κυβέρνηση – Υπουργείο Παιδείας – Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης έχουν εγκληματικές ευθύνες!! Ενώ με συνεχείς παρεμβάσεις μας πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, τους έχουμε γνωστοποιήσει τα προβλήματα των εστιών, συνεχίζεται αυτή η τραγική κατάσταση.
Γνωρίζουν πολύ καλά πως ζούμε αλλά επιλέγουν να μην τα λύσουν, ενώ θα μπορούσαν να έχουν πάρει ήδη μέτρα! Κανένας εστιακός φοιτητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Δεν είναι κανονικότητα, δεν είναι φυσιολογικό, δεν έτυχε. Η ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα τόσο της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων μας, όσο και της επιλογής τα όποια χρήματα να κατευθύνονται σε μπίζνες και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων και όχι στην κάλυψη των αναγκών μας που θεωρούνται περιττό κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση, με εντολή του υπουργείου Παιδείας, σχεδόν 50% του προϋπολογισμού του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που αφορά τις υλικοτεχνικές ανάγκες των εστιών. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας μοιράζει απλόχερα εκατομμύρια, ενώ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έδωσε για το 2023 πάνω από 170.000 ευρώ για να… «διαφημίσει το έργο του». Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι.