Latest News

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Μπαράζ επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ - Κλιμάκωση με τον Λίβανο προαναγγέλλει το Τελ Αβίβ

 


Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε σήμερα ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με επιθέσεων με drones εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, δύο ημέρες μετά το ισραηλινό χτύπημα στο νοτιοανατολικό Λίβανο που... σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή και τρία άλλα μέλη της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης. Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει σθεναρά σε όλες τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη ως τώρα επίθεσή της με ρουκέτες και drones εναντίον εννέα ισραηλινών στρατιωτικών στόχων σε αντίποινα για την προ ημερών επίθεση του Ισραήλ που σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της λιβανέζικης οργάνωσης. 


Ο διοικητής της Χεζμπολάχ Ταλέμπ Αμπντάλα, γνωστός και ως Αμπού Ταλέμπ, ήταν ένα από τα πιο υψηλόβαθμα μέλη της λιβανέζικης πολιτοφυλακής που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα. Μιλώντας στην κηδεία του Αμπντάλα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ο Hashem Safieddine -επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ- δεσμεύτηκε ότι η οργάνωση θα διπλασιάσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία. «Αν το μήνυμα του εχθρού είναι να υποχωρήσουμε από τη θέση μας για την υποστήριξη των καταπιεσμένων στη Γάζα, τότε πρέπει να ξέρει ότι η απάντησή μας είναι οριστική. Θα αυξήσουμε την ένταση, την ποσότητα και την ποιότητα των επιχειρήσεών μας» δήλωσε ο κ. Safieddine.

«Μαχητές της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο έξι στρατώνες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ», ενώ ταυτόχρονα μοίρες αεροσκαφών έπληξαν άλλες τρεις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις, όπως ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με το Reuters, στους στόχους της Χεζμπολάχ συγκαταλέγονται το αρχηγείο της βόρειας διοίκησης του Ισραήλ, καθώς και ένα αρχηγείο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.


Πυρκαγιές ξέσπασαν σε 15 περιοχές στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και στην Άνω Γαλιλαία μετά την εκτόξευση 150 ρουκετών από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, μετέδωσε η ισραηλινή εφημερίδα Maariv. Η Jerusalem Post μετέδωσε πριν λίγη ώρα ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους της Χεζμπολάχ ως απάντηση στο μπαράζ ρουκετών και πυραύλων. 

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ -με τη στήριξη του Ιράν και της λιβανέζικης κυβέρνησης- ευθύνονται για την αυξανόμενη βία στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κλιμάκωση είναι προ των πυλών. «Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ, υπό την καθοδήγηση του Ιράν, φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο βορρά», δήλωσε ο Μένσερ. «Είτε μέσω διπλωματικών προσπαθειών  είτε με άλλο τρόπο, το Ισραήλ θα αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά μας», πρόσθεσε. 

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της ότι οι μάχες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικευμένο πόλεμο και ζήτησε νέα μέτρα ασφαλείας.