Latest News

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Πανεπιστήμιο απαγορεύει το φλερτ και τη σύναψη ερωτικών σχέσεων ανάμεσα σε φοιτήτριες και καθηγητές

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Cambridge ενημερώθηκαν ότι πρέπει να σταματήσουν να φλερτάρουν με το προσωπικό, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που θα απαγορεύει τις ερωτικές σχέσεις με... τους καθηγητές. 

Το πανεπιστήμιο του Cambridge, δημοσίευσε ένα σύνολο νέων κανόνων που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, το οποίο περιλαμβάνει μια προειδοποίηση κατά συμπεριφοράς «που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως φλερτ» προς τα μέλη του προσωπικού. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το προσωπικό του πανεπιστημίου θα πρέπει να αναφέρει τέτοιες συμπεριφορές ή άλλες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «προσέγγιση προς μια προσωπική, ιδιαίτερα στενή σχέση».

Το πανεπιστήμιο προειδοποιεί ότι θα τηρούνται αρχεία τέτοιων συμπεριφορών, «εάν αυτό κριθεί απαραίτητο». Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος της επικαιροποιημένης πολιτικής σχέσεων του Cambridge, η οποία θα απαγορεύει όλες τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ προσωπικού και φοιτητών από τον επόμενο μήνα. Το προσωπικό θα αποθαρρύνεται επίσης «έντονα» από το να συνάπτει στενές προσωπικές φιλίες με φοιτητές με τους οποίους συνδέεται ακαδημαϊκά.  

Στους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, θα χορηγηθεί αμνηστία ενός μήνα μέχρι την 1η Αυγούστου ώστε να παραδεχτούν τυχόν τρέχουσες ή παλαιότερες σχέσεις, ή στενές φιλίες με φοιτητές. Μετά το πέρας της προθεσμίας, το προσωπικό μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο ακόμη και με απόλυση.  

Το νέο σύνολο κανόνων πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη πολιτική σχέσεων του πανεπιστημίου, η οποία αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ φοιτητών και υπαλλήλων πρέπει «να αποφεύγονται», αλλά δεν απαγορεύονται ρητά. 


Η πολιτική θα απαγορεύει στο προσωπικό του Cambrifge να «συνάπτει στενή σχέση με οποιονδήποτε φοιτητή με τον οποίο έχει άμεσες ή έμμεσες ακαδημαϊκές σχέσεις ή άλλες άμεσες επαγγελματικές ευθύνες». Η απαγόρευση θα ισχύει για όλους τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών, των ακαδημαϊκών επισκεπτών και των μεταπτυχιακών φοιτητών που διδάσκουν στο πλαίσιο του πτυχίου τους. 

Το Πανεπιστήμιο του Cambridge δήλωσε ότι η πολιτική σχεδιάστηκε για να προστατεύσει το προσωπικό και τους φοιτητές από καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων και για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν σεξουαλικά παραπτώματα.   

Στην ανακοίνωση του, πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και στο πλαίσιο «φαινομενικά συναινετικών σχέσεων μεταξύ φοιτητών και σχετικών μελών του προσωπικού».  Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν φοιτητή που αισθάνεται ότι πιέζεται να συνάψει μια σχέση, να προχωρήσει «περισσότερο από ό,τι θα επιθυμούσε διαφορετικά» ή να μην αισθάνεται ικανός να τερματίσει μια τέτοια σχέση, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει την ακαδημαϊκή του επίδοση. 

Η αλλαγή αυτή φέρνει το Cambridge είναι σε ευθυγράμμιση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άλλα κορυφαία ιδρύματα, όπως το University College London (UCL) τα οποία έχουν ήδη απαγορεύσει τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ προσωπικού και φοιτητών. 

Το Office for Students, η ρυθμιστική αρχή των πανεπιστημίων, έχει ζητήσει τον τερματισμό των σχέσεων μεταξύ του προσωπικού και των φοιτητών, εν μέσω ανησυχιών ότι οι υφιστάμενες θέσεις ισχύος είναι πιθανό να δημιουργήσουν σχέσεις εκμετάλλευσης. Η επικαιροποιημένη πολιτική αναφέρει ότι ο κίνδυνος δημιουργίας τέτοιων σχέσεων είναι αυξημένος «ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει σημαντική διαφορά ηλικίας μεταξύ του μέλους του προσωπικού και του φοιτητή».