Latest News

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Ερντογάν: Η Χαμάς υπερασπίζεται τη Μικρά Ασία

 


Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε στις 2 Ιουνίου περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν...την Παλαιστίνη.

Μιλώντας στη συνάντηση του κόμματός του στην Άγκυρας, ο Ερντογάν είπε: «Η Χαμάς υπερασπίζεται επίσης τη Μικρά Ασία (Ανατολία)», προσθέτοντας ότι γνωρίζει καλά «πόσο σκληρά αγωνίζονται οι αδελφοί και οι αδελφές μας». Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι «εργάζονται σε πολλαπλές κατευθύνσεις για να αυξήσουν την οικονομική πίεση» στο Ισραήλ και ότι ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη έφτασε τις 147. 

«Ο κακοποιός Νετανιάχου, που οδηγεί την περιοχή μας και τον κόσμο προς την καταστροφή, πρέπει να σταματήσει. Αυτό που δοκιμάζεται στη Γάζα είναι ο νόμος της αδελφότητάς μας. Ως Τουρκία, αντιτιθέμεθα στη δίωξη, τη σφαγή και την αδικία που συνεχίζεται εδώ και 76 χρόνια σε κάθε πλατφόρμα. Στεκόμαστε δίπλα στον παλαιστινιακό λαό με όλα μας τα μέσα», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει καταγγείλει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, έχει στείλει χιλιάδες τόνους βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας και, την 1η Μαΐου, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην δικαστική υπόθεση της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) για γενοκτονία.

Ωστόσο, η απόφασή της να διατηρήσει εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ ήρθε μόλις τον Απρίλιο, παρά την έντονη ρητορική του Ερντογάν, προκάλεσε εγχώρια αντίδραση και πλήγωσε τα αποτελέσματα του κυβερνώντος AKP στις εθνικές τοπικές εκλογές τον Μάρτιο. Μετά την έντονη δημόσια κατακραυγή, το Υπουργείο Εμπορίου αρχικά εξέδωσε περιορισμούς και στη συνέχεια σταμάτησε πλήρως κάθε εμπόριο με το Ισραήλ.

Την ίδια μέρα με τη δήλωση του Ερντογάν, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε δέκα μέλη της ομάδας «1.000 Νέοι για την Παλαιστίνη», μετά τη διαμαρτυρία τους εναντίον της εταιρείας πετρελαίου SOCAR με έδρα το Αζερμπαϊτζάν, απαιτώντας να διακόψει τον εφοδιασμό της στο Ισραήλ μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν.

Ο Ερντογάν σχολίασε επίσης το έργο τους για την προετοιμασία ενός νέου συντάγματος και είπε ότι «δεν θέλει αυτό να γίνει πολιτική πάλη». «Περιμένουμε από την αντιπολίτευση να παρουσιάσει ξεκάθαρα τις απόψεις και τις προτάσεις της αντί να μιλά για τις ομορφιές του (σημερινού) πραξικοπηματικού συντάγματος. Ενώ διευρύνουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του έθνους μας, δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.