Latest News

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Δολοφονία Καραϊβάζ: Γιατί διακόπηκε η δίκη - Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει

 
Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου τελικά η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο των δύο αδελφών που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση, με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του...

στον Άλιμο.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα του συνηγόρου από την πλευρά της οικογένειας του θύματος.

Το δικαστήριο, μετά την κλήρωση των τεσσάρων ενόρκων και δύο αναπληρωματικών, λόγω της αναμενόμενης διάρκειας της δίκης, δέχθηκε αίτημα αναβολής από τον δικηγόρο της χήρας και του γιού του θύματος.

Ο συνήγορος επικαλέστηκε πρόβλημα στην ενημέρωσή του επί στοιχείων της υπόθεσης εξαιτίας των εξελίξεων με τον μέχρι πρότινος δικηγόρο των οικείων του Γιώργου Καραϊβάζ, Απόστολο Λύτρα. Όπως ανέφερε ο αιτών την αναβολή, «τα αποδεικτικά στοιχεία που θα εισφέρουμε θα αλλάξουν την πορεία της υπόθεσης».

Κατά της αναστολής της δίκης τάχθηκε η εισαγγελέας, προτείνοντας να δοθεί ολιγοήμερη διακοπή.

Με την εισαγγελική πρόταση τάχθηκε και η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων, δηλώνοντας πως τα δύο αδέλφια που φέρονται να εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο δηλώνουν αθώα και επιθυμούν την εξέλιξη της δίκης. Η υπεράσπιση αναφέρθηκε, επίσης, σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες περί μεγάλου χρηματικού ποσού που εντοπίστηκε σε εμβάσματα και σχετίζεται με την υπόθεση, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν τέτοια εμβάσματα».

Το δικαστήριο έχοντας κριτήριο, κυρίως, τον χρόνο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, που συμπληρώνουν 18μηνο τον Οκτώβριο, αποφάσισε τη διακοπή της δίκης.

Έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο βρέθηκαν συγγενείς του δημοσιογράφου αλλά και φίλοι, οι οποίοι όλοι τόνισαν σε ιδιαίτερα συγκινητικό και φορτισμένο κλίμα ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί.

Στο δικαστήριο μετέβη και η μητέρα του, υποβασταζόμενη.

6259647_aaafe.jpg'karaibaz2 c8775

Νωρίτερα, τα δύο αδέρφια, 41 και 49 ετών, μετήχθησαν στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, πράξη η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν προϊόν «συμβολαίου θανάτου» με άγνωστους μέχρι σήμερα, εκείνους που παρήγγειλαν την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αλλά και όσους άλλους συμμετείχαν στην υλοποίηση του φονικού σχεδίου. Η έρευνα για το κρίσιμο σκέλος της υπόθεσης συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχουν προς αξιοποίηση σημαντικά ευρήματα.

karaibaz_3_af6c3.jpgkaraibaz4_58ef0.jpg

Γιώργος Καραϊβάζ: Γιατί η δίκη πρέπει να «τρέξει» με ταχείς ρυθμούς

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου, θέση που διατύπωσαν αμέσως μετά τη σύλληψή τους δύο χρόνια μετά τις θανατηφόρες σφαίρες που δέχθηκε ο Καραϊβάζ. Ο μικρότερος σε ηλικία φαίνεται να αρνείται εντελώς την παρουσία του στον Άλιμο την επίμαχη ημέρα, ο ενώ ο αδελφός του φαίνεται να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους. Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για τη δολοφονία τον Μάιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι η δίκη πρέπει να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς καθώς το φθινόπωρο συμπληρώνεται για τα δύο αδέλφια το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

Η στιγμή της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ

Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, οι εκτελεστές του δημοσιογράφου χρησιμοποίησαν για την υλοποίηση του σχεδίου τους ένα σκούτερ και ένα βανάκι, μελέτησαν καλά την περιοχή και τον τρόπο διαφυγής τους μετά την πράξη, ενώ φαίνεται να είχαν μελετήσει καλά τις κινήσεις του θύματος, τις ώρες αναχώρησης για την εργασία του σε τηλεοπτικό σταθμό και τις ώρες επιστροφής του στο σπίτι κ.α. «Έχοντας προαποφασίσει να διαπράξουν από κοινού το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο, σκότωσαν με τη χρήση πυροβόλου όπλου τον Γεώργιο Καραϊβάζ. Γνωρίζοντας τον ακριβή τόπο της κατοικίας του, το ημερήσιο πρόγραμμα της εργασίας του και τις συγκεκριμένες ώρες μετάβασης στον τόπο παροχής της (της εργασίας του) και επιστροφής στην κατοικία του, αποφάσισαν και οργάνωσαν τη δολοφονία» αναφέρεται στο βούλευμα παραπομπής των δύο αδελφών.

Όπως αναφέρεται στο υλικό της υπόθεσης, οι δράστες, «…προσέγγισαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και πυροβόλησαν, επανειλημμένα, εναντίον του με πιστόλι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του … Αμέσως μετά οι δύο δράστες επιβιβάσθηκαν σε μοτοσυκλέτα τύπου scooter και κινούμενοι επί της οδού Θέμη Άννινου, με κατεύθυνση προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση από το σημείο της δολοφονίας…».

Τρία χρόνια χωρίς να βρεθούν οι εντολείς της δολοφονίας και το κίνητρο

Καθυστέρηση στην εξέλιξη της έρευνας από τις δικαστικές Αρχές «βλέπουν» πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., σχολιάζοντας το χρόνο κατά τον οποίο η Δικαιοσύνη αποφάσισε να διατάξει έρευνα για τα οικονομικά δεδομένα και τις οικονομικές συναλλαγές των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Όπως αναφέρει ο αστυνομικός συντάκτης Αλέξανδρος Καλαφάτης, πηγές από την Αστυνομία αναφέρουν ότι «το Τμήμα Ανθρωποκτονιών από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να γίνει σε βάθος έρευνα για τη ροή του χρήματος, προκειμένου να εξαντληθούν οι πιθανότητες να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος. Γιατί η έρευνα διατάχθηκε ένα χρόνο μετά τις συλλήψεις των δύο φερόμενων ως φυσικών αυτουργών; Εξ αρχής ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ένα πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου, άρα είναι αυτονόητο ότι κάποιος πλήρωσε γι’ αυτό, άρα έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα».

Πριν από λίγες ημέρες και λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, η οποία θα ερευνήσει τραπεζικούς λογαριασμούς (σε Ελλάδα και εξωτερικό), όπως και τυχόν εμβάσματα. Η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και ακόμα δεν υπάρχουν ευρήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα άνοιξε μετά από καταγγελία που περιήλθε σε γνώση των Αρχών.

Αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδουν την είδηση που διαδόθηκε χθες σύμφωνα με την οποία βρέθηκε πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στους λογαριασμούς των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία. Από μία πρώτη έρευνα που είχε γίνει κατά το παρελθόν είχε ανιχνευτεί μία ροή χρήματος ύψους 80.000 ευρώ από αμερικανική τράπεζα, κάποια μικρότερα εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες και κάποιες αγοραπωλησίες ακριβών αυτοκινήτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είχε γίνει ενδελεχής έρευνα στα οικονομικά στοιχεία των συλληφθέντων, προκειμένου να ανοίξει η βεντάλια και να φωτιστεί -αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα- ποιος θα μπορούσε να έχει δώσει την εντολή για τη δολοφονία. Και αυτό παρότι , κατά πληροφορίες, είχε υπάρξει σχετικό αίτημα από την πολιτική αγωγή.