Latest News

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Καταδικάστηκε εκ νέου η Αμάντα Νοξ: «Η ιταλική αστυνομία με χτύπησε και με πίεσε» να υποδείξω ένοχο, λέει η Βρετανίδα

 Δικαστήριο της Φλωρεντίας επικύρωσε την καταδίκη της Αμάντα Νοξ για συκοφαντική δυσφήμιση και της επέβαλε τριετή ποινή φυλάκισης σε σχέση με τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει έναν ιδιοκτήτη μπαρ, σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας της Βρετανίδας συγκάτοικου και φίλη της, Μέρεντιθ Κέρτσερ... το 2007.

Η Νοξ δεν θα πάει φυλακή καθώς έχει ήδη εκτίσει τέσσερα χρόνια για τη δολοφονία, για την οποία είχε αρχικά καταδικαστεί - και τελικά αθωωθεί. 

Τώρα, η κατηγορία αφορούσε σε συκοφαντική δυσφήμιση κατά του ιδιοκτήτη του τοπικού μπαρ Πάτρικ Λουμούμπα, τον  οποίο είχε υποδείξει ως ένοχο, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της - τότε - από την ιταλική αστυνομία. Οι δικηγόροι της Νοξ ωστόσο είπαν ότι αναμένουν να ασκήσουν έφεση κατά της τελευταίας ετυμηγορίας. Πρόσθεσαν ότι η Αμάντα Νοξ ήταν απογοητευμένη καθώς ήλπιζε να καθαρίσει επιτέλους το όνομά της μετά από χρόνια δικαστικών αγώνων. 

Η Αμερικανίδα συγγραφέας, 36 ετών, είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, λέγοντας ότι επέστρεψε στην Ιταλία με την ελπίδα «να καθαρίσει το όνομά μου μια για πάντα από τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον μου». Όταν ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση σε βάρος της, έκλαψε και είπε στους δικηγόρους της «δεν το περίμενα, είμαι πολύ απογοητευμένη», όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η ίδια είπε στο δικαστήριο σήμερα Τετάρτη ότι η αστυνομία την ανάγκασε να εμπλέξει τον Λουμούμπα: «Η αστυνομία με απείλησε με 30 χρόνια φυλάκιση, ένας αστυνομικός με χαστούκισε τρεις φορές λέγοντάς μου "θυμήσου - "θυμήσου"», είπε η Νοξ. «Λυπάμαι πολύ που δεν ήμουν αρκετά δυνατή για να αντέξω την πίεση της αστυνομίας», πρόσθεσε, μιλώντας στα ιταλικά. «Δεν ήθελα ποτέ να συκοφαντήσω τον Πάτρικ. Ήταν φίλος μου, με φρόντισε και με παρηγόρησε για τον χαμό της φίλης μου (Μέρεντιθ). Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην πίεση και που υπέφερε εξαιτίας αυτού».

Καταδικάστηκε εκ νέου η Αμάντα Νοξ: «Η ιταλική αστυνομία με χτύπησε και με πίεσε» να υποδείξω ένοχο, λέει η Βρετανίδα
 Η Μέρεντιθ Κέρτσερ / Φωτογραφία: Facebook

Ο Λουμούμπα είχε συλληφθεί σε σχέση με τη δολοφονία το 2007 και πέρασε δύο εβδομάδες πίσω από τα κάγκελα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αφού ένας πελάτης του έδωσε άλλοθι. Παρόλα αυτά, οι δικηγόροι του είπαν ότι η υπόθεση έχει επηρεάσει τη φήμη του και ότι «έγινε παντού γνωστός ως το τέρας της Περούτζια». Ο δικηγόρος του είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο πριν από την ακροαματική διαδικασία: «Έχασε τη δουλειά του, του κατάσχεσαν το μπαρ για μήνες και έπρεπε να επιστρέψει στην Πολωνία, επειδή η γυναίκα του ήταν Πολωνή».

Ο κ. Λουμούμπα δεν βρισκόταν σήμερα στο δικαστήριο. Η ακρόαση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και απαγορεύτηκε η εγγραφή ήχου και βίντεο.

Η Νοξ δικάστηκε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Μέρεντιθ Κέρτσερ, με καταγωγή από το νότιο Λονδίνο. H Νοξ και η Κερτσερ ήταν και οι δύο φοιτητές σε πρόγραμμα ανταλλαγής και μοιράζονταν ένα σπίτι στην πανεπιστημιακή πόλη της Περούτζια το 2007. Η 21χρονη Κέρτσερ είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι τους. Της είχαν κόψει τον λαιμό και είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση. 

Καταδικάστηκε εκ νέου η Αμάντα Νοξ: «Η ιταλική αστυνομία με χτύπησε και με πίεσε» να υποδείξω ένοχο, λέει η Βρετανίδα
 Ο Πάτρικ Λουμούμπα / Φωτογραφία: Getty Images

Η δίκη αποτέλεσε αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και των μέσων ενημέρωσης, επειδή οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Κέρτσερ ήταν θύμα σεξουαλικού παιχνιδιού που τροφοδοτήθηκε από ναρκωτικά αλλά πήγε στραβά. Η Νοξ, ο τότε φίλος της Raffaele Sollecito και ένα τρίτο άτομο που ονομάζεται Rudy Guede καταδικάστηκαν για φόνο και σεξουαλική βία τον Δεκέμβριο του 2009 και φυλακίστηκαν. 

Το Ανώτατο Αικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε το 2015 καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Νοξ για τη δολοφονία της Κέρτσερ στην Περούτζια, διαπιστώνοντας «εντυπωσιακές ατέλειες» στην έρευνα που οδήγησε στην καταδίκη τους. Έτσι ολοκληρώθηκε ένα δικαστικό δράμα που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η Νοξ κρίθηκε δύο φορές ένοχη. Η άγρια δολοφονία της 21χρονης Κέρτσερ και οι αλεπάλληλες δίκες έδωσαν τροφή στον ταμπλόιντ Τύπο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αποτέλεσαν έμπνευση για βιβλία και ταινίες.

Καταδικάστηκε εκ νέου η Αμάντα Νοξ: «Η ιταλική αστυνομία με χτύπησε και με πίεσε» να υποδείξω ένοχο, λέει η Βρετανίδα
 Η Αμάντα Νοξ στο δικαστήριο / Φωτογραφία: EPA

Η Νοξ είναι σήμερα παντρεμένη με δύο μικρά παιδιά και αγωνίζεται για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης. Επέστρεψε στην Ιταλία πριν από πέντε χρόνια για να μιλήσει σε ένα συνέδριο για την άδικη καταδίκη της, όπου μίλησε για τον πόνο που έζησε από τα μέσα ενημέρωσης. Η δίκη αποτέλεσε επίσης το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ του Netflix το 2016 και η ίδια έχει δημοσιεύσει απομνημονεύματά της.

Καταδικάστηκε εκ νέου η Αμάντα Νοξ: «Η ιταλική αστυνομία με χτύπησε και με πίεσε» να υποδείξω ένοχο, λέει η Βρετανίδα
 Η Αμάντα Νοξ στο δικαστήριο / Φωτογραφία: EPA

Ο Guede - κάτοικος της Περούτζα με καταγωγή από την Ακτή του Ελεφαντοστού - συνδέθηκε με τη σκηνή με στοιχεία DNA και είναι το μόνο άτομο του οποίου η καταδίκη για τη δολοφονία της Κέρτσερ επιβεβαιώθηκε. Αποφυλακίστηκε στις αρχές του 2021.