Latest News

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Φανατικοί ισλαμιστές πίσω από τις επιθέσεις σε εκκλησίες και συναγωγές στη νότια Ρωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, εκκλησιών και συναγωγών στη δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον βόρειο Καύκασο, στη Ρωσία άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς. Συγκεκριμένα, οι ένοπλοι έβαλαν στο στόχαστρο τις πόλεις Ντερμπέντ και Μαχατσκάλα κατά την ορθόδοξη γιορτή... της Πεντηκοστής.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται περισσότεροι από 15 αστυνομικοί και αρκετοί πολίτες. Έξι από τους επιτιθέμενους είναι νεκροί και η Αστυνομία αναζητά άλλους. Οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά το Νταγκεστάν έχει αποτελέσει στο παρελθόν θέατρο ισλαμιστικών επιθέσεων, όπως αναφέρει το BBC.

Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν της Ρωσίας

Δύο εκκλησίες και δύο συναγωγές αποτέλεσαν στόχο των επιθέσεων που έγιναν την Κυριακή (23/06). Ένας ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας σκοτώθηκε στη Μαχατσκάλα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νταγκεστάν. Τον αριθμό των περισσότερων από 15 αστυνομικών που σκοτώθηκαν έδωσε ο ηγέτης της δημοκρατίας του Νταγκεστάν. Σεργκέι Μέλικοφ. Είπε, επίσης, ότι αρκετοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας, ο πατέρας Νικολάι, ο οποίος – όπως είπε – υπηρετούσε στο Ντερμπέντ για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο κ. Μέλικοφ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (24/06) θα αρχίσει τριήμερο πένθος.

Οι επιτιθέμενοι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά σε ένα βίντεο στο Telegram, ο κ. Μέλικοφ είπε: «Καταλαβαίνουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιον στόχο επιδίωκαν». Χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί περαιτέρω.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν άτομα που φορούν σκούρα ρούχα να πυροβολούν εναντίον αστυνομικών αυτοκινήτων, πριν φτάσουν στο σημείο πολλά οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Στο Ντερμπέντ - όπου ζει μια αρχαία εβραϊκή κοινότητα - ένοπλοι επιτέθηκαν σε μια συναγωγή και μια εκκλησία, οι οποίες στη συνέχεια πυρπολήθηκαν. Ένα όχημα της αστυνομίας φέρεται, επίσης, να δέχθηκε επίθεση στο χωριό Σεργκοκάλ.

Η Αστυνομία συνέλαβε τον Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι κοντά στη Μαχατσκάλα, έπειτα από αναφορές ότι δύο από τους γιους του ήταν μεταξύ εκείνων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της Κυριακής.

Στόχος επιθέσεων η Ρωσία τους τελευταίους μήνες

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν, το πρωί της Δευτέρας, ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση που άρχισε μετά τις επιθέσεις έχει πλέον τερματιστεί. Το Νταγκεστάν, ένα από τα φτωχότερα μέρη της Ρωσίας, είναι μια δημοκρατία που αποτελείται κυρίως από μουσουλμάνους.

Μεταξύ του 2007 και του 2017, μια τζιχαντιστική οργάνωση με την ονομασία Εμιράτο του Καυκάσου, και αργότερα Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου, πραγματοποίησε επιθέσεις στο Νταγκεστάν και στις γειτονικές ρωσικές δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και της Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια.

Ρωσία, Νταγκεστάν

Έπειτα από μια επίθεση σε συναυλιακό χώρα κοντά στη Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο, οι Αρχές έριξαν την ευθύνη στην Ουκρανία και στη Δύση, παρόλο που η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε την ευθύνη. Τότε, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε επιμείνει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές φονταμενταλιστές, επειδή επιδεικνύει ένα μοναδικό παράδειγμα διαθρησκευτικής αρμονίας και διαθρησκευτικής και διαεθνοτικής ενότητας».

Πάντως, πριν από τρεις μήνες, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) ανέφερε ότι είχε αποτρέψει ένα σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθεί σε μια συναγωγή της Μόσχας. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν ότι οι κύριοι αντίπαλοί τους είναι η Ουκρανία και η «συλλογική Δύση». Αυτό είναι ένα μήνυμα που οι ρωσικές Αρχές διστάζουν να αλλάξουν, για να αποφύγουν να προκαλέσουν δημόσιες αμφιβολίες σχετικά με την επίσημο αφήγημα του Κρεμλίνου.