Latest News

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου: Είχε διπλό στόχο η μολότοφ στο περιπολικό

 
Τα σχέδια φύλαξης υψηλών προσώπων έμειναν στάσιμα, ο αστυνομικός έγινε… «ακίνητος στόχος» μέσα στο αυτοκίνητο-«σκοπιά» και έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης.

Ως τέτοια αντιμετωπίζουν τη καταδρομική επίθεση με μολότοφ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που αναζητούν τους δράστες.

Ο 42χρονος υπαρχιφύλακας γλίτωσε από καθαρή τύχη, καθώς πρόλαβε να βγει την τελευταία στιγμή από το όχημα, όμως υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο, στο λαιμό και τα χέρια. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση του περιστατικού αναφέρουν ότι οι δράστες είχαν διπλή στόχευση. Αστυνομικό στόχο έξω από οικία προσώπου υψηλού συμβολισμού, της προέδρου του Αρείου Πάγου.

«Πρόκειται για νεαρούς που δημιουργούν ομάδες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και προβαίνουν σε τέτοιου είδους καταδρομικές επιθέσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές, περιγράφοντας το προφίλ των δραστών που πραγματοποίησαν την επίθεση. Την έρευνα για το περιστατικό αρχικά την είχε αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια, αλλά αυτή αναβαθμίστηκε σε επίπεδο Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει τα βίντεο που υπάρχουν από κάμερες στην περιοχή. Υλικό που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές αποτυπώνει τις κινήσεις των δραστών, την προσέγγιση του σημείου, αλλά και τη διαφυγή τους. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, προκύπτει ότι η ομάδα των επιτιθέμενων αποτελούταν από περίπου 7-8 νεαρούς, ηλικίας από 17 έως 20 ετών. Βγήκαν λίγο μετά τις 00:45 πιθανότατα από το άλσος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, βλέποντας τον αστυνομικό να μπαίνει στο συμβατικό όχημα της Αστυνομίας, και εκτόξευσαν εναντίον του τουλάχιστον 5 βόμβες μολότοφ. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

ADVERTISEMENT

«Ενιωσα το πρόσωπό μου να καίγεται»

«Μόλις είχα μπει στο αυτοκίνητο. Ακουσα κάποιον θόρυβο πίσω μου. Πριν προλάβω να δω τι συνέβαινε, εμφανίστηκαν ξαφνικά τρέχοντας με καλυμμένα χαρακτηριστικά και από το ανοιχτό παράθυρο πετούσαν τις αναμμένες μολότοφ. Βγήκα όσο μπορούσα πιο γρήγορα από το αυτοκίνητο και οι δράστες συνέχισαν να τρέχουν για να εξαφανιστούν. Ενιωσα τα χέρια μου και το πρόσωπό μου να καίγονται. Οι φλόγες επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα στο αυτοκίνητο και στα δέντρα», φέρεται να ανέφερε στην κατάθεσή του ο 42χρονος υπαρχιφύλακας που υπηρετεί στο Α.Τ. Παπάγου-Χολαργού. Βγήκε έγκαιρα από το αυτοκίνητο, όμως νοσηλεύεται στην Πλαστική Χειρουργική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου με εγκαύματα β’ βαθμού σε χέρια, λαιμό και πρόσωπο. Από τις μολότοφ υπέστησαν φθορές το συμβατικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας, η ιδιωτική μοτοσικλέτα του αστυνομικού, το υποπολυβόλο τύπου MP5, που είχε αφήσει ο 42χρονος στο πίσω κάθισμα, και η ιδιωτική μοτοσικλέτα του γαμπρού της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η Ομοσπονδία

«Είναι εγκληματικό, όταν υπάρχουν σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας και προηγμένες επιχειρησιακές τακτικές κατόπτευσης, η διοίκηση να είναι “κολλημένη” σε παρωχημένες και άκρως επικίνδυνες αστυνομικές πρακτικές, δεδομένου ότι το αστυνομικό σώμα τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και με τίμημα ζωής», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, καταγγέλλοντας την ακατανόητη ολιγωρία της Πολιτείας στο ζήτημα της θωράκισης του αστυνομικού προσωπικού. Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, στις 17 Ιουνίου 2009, από τη «Σέχτα Επαναστατών», έξω από το σπίτι προστατευόμενης μάρτυρος, σημειώνοντας: «Αυτή τη φορά, ο συνάδελφός μας στάθηκε ευτυχώς τυχερός, αφού πρόλαβε και βγήκε ζωντανός από το φλεγόμενο όχημα, έχοντας υποστεί σοβαρά εγκαύματα!».

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν το Αστυνομικό Σώμα έχει θρηνήσει θύματα και έχει καταγράψει σοβαρούς τραυματισμούς με τον ισχύοντα τρόπο φύλαξης υψηλών προσώπων, εδώ και χρόνια τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν στάσιμα και μη επικαιροποιημένα, κάτι που φάνηκε στην περίπτωση της προέδρου του Αρείου Πάγου, μιας ανώτατης δικαστικής λειτουργού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ειδικός φρουρός, μετατράπηκε ουσιαστικά σε έναν… «ακίνητο στόχο», καθώς εκτελούσε στην υπηρεσία του εκτεθειμένος μέσα σε μια… «σκοπιά»-αυτοκίνητο.

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ

«Γίνονται έρευνες από την Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι δράστες και θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν, να είστε σίγουροι», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας: «Θα εξαλειφθούν τα υπολείμματα που επιμένουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».

ΣΥΣΣΩΜΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου έχει προκαλέσει η επίθεση σε αστυνομικό μπροστά από την οικία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα – Χριστοδουλέα. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση, αναφέροντας πως «εγκληματικές ενέργειες σε βάρος δικαστικών λειτουργών υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία και στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος φόβου και έντασης εντός του δικαστικού σώματος ως συνόλου, χωρίς να καταφέρνουν το σκοπό τους. Με πράξεις βίας δεν κάμπτεται η ελεύθερη βούληση των δικαστών να ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους».

Αντίστοιχα, και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ανέφερε πως «η βία, από όπου κι αν προέρχεται, δεν έχει θέση στη Δημοκρατία και στο κράτος δικαίου».