Latest News

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

«Ντροπή που κλείσαμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» λέει πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας (BINTEO)

 
Τη Δευτέρα το πρωί, η τουρκική εφημερίδα Karar, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της αποκάλυψε ότι στην ατζέντα του υπουργού Παιδείας της Τουρκίας είναι το ενδεχόμενο να επιτραπεί να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη η οποία μένει εδώ και μισό αιώνα... κλειστή.

Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο υπουργός με δηλώσεις του επιβεβαίωσε το θέμα, λέγοντας πως όντως υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και ότι έχει δοθεί εντολή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διερευνηθεί το θέμα.

Δύο μέρες μετά ο όμιλος Karar επανέρχεται, θέτοντας και πάλι το θέμα της πιθανής επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αυτή τη φορά αποκαλύπτοντας μια συνεργασία πρώην και νυν υπουργών Παιδείας για το θέμα, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, με τον πρώην υπουργό Χουσεΐν Τσελίκ να προχωρά σε δηλώσεις στην τηλεόραση του ομίλου.Ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας η Θεολογική Σχολή της Χάλκης - «Ντροπή που την κλείσαμε», λέει πρώην υπουργός

 Το απόκομμα από το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Karar το οποίο φέρει τίτλο «ο υπουργός με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε τις πληροφορίες που έχω»

Ο πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε εκπομπή στο Karar TV, ανακοίνωσε ότι ο νυν υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν επικοινώνησε μαζί του. Όπως ανέφερε ο Τσελίκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός παιδείας κατά τις πρώτες θητείες Ερντογάν (2003-2009) ο Τεκίν του ζήτησε έγγραφα σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Τσελίκ, ο οποίος είπε ότι έστειλε τις πληροφορίες που είχε στον Τεκίν, υπογράμμισε ότι θα ήταν σωστό να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Είναι μεγάλη ντροπή για εμάς το ότι κλείσαμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Με την ίδρυση της Δημοκρατίας το κράτος μας καταπίεσε επίσημα τέσσερις ομάδες. Ποιοι είναι αυτοί; Κατά τη διάρκεια της μονοκομματικής περιόδου, η Τουρκία καταπίεζε θρησκευόμενους πιστούς, μη μουσουλμάνους, Κούρδους και Αλεβίτες. Αντιδρούν όταν το λέμε αυτό, αλλά αυτό είναι πραγματικότητα. Μπορούμε να δώσουμε χιλιάδες παραδείγματα για αυτό. Τώρα, αν δεν αντιμετωπίσουμε το παρελθόν και δεν αποκαλούμε λάθος το λάθος, μπορούμε να κάνουμε κάτι σωστά σήμερα;», είπε ο Τσελίκ.

Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ενδεχόμενο άνοιγμα

Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας είχε επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 25 Μαΐου. Τον υπουργό υποδέχθηκε ο επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, στον χώρο της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τούρκος υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε για τα υπό εξέλιξη έργα ανακαίνισης του κτηριακού συγκροτήματος της Σχολής, ενώ επισκέφθηκε και τη βιβλιοθήκη της.

Ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας η Θεολογική Σχολή της Χάλκης - «Ντροπή που την κλείσαμε», λέει πρώην υπουργός
 Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας επισκέφθηκε στις 25 Μαΐου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ξεναγήθηκε στη βιβλιοθήκη της (φωτ.: Millî Eğitim Bakannlığı)

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο κανάλι  nTV είπε αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία είναι κλειστή εδώ και πάνω από μισό αιώνα: «Το περιστατικό έχει δύο διαστάσεις, μία εκ των οποίων είναι η πολιτική διάσταση. Προσωπικά, θα ήθελα η Σχολή να είναι ανοιχτή. Όταν πήραμε την απόφασή μας για αυτό το θέμα, ο αξιότιμος πρόεδρός μας μάς ζήτησε να ερευνήσουμε τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένα ανοιχτό λύκειο εκεί. Κάνουμε τις δικές μας εργασίες για να λειτουργήσει ως ιεροδιδασκαλείο».