Latest News

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Μέκκα: Τουλάχιστον 550 νεκροί κατά το προσκύνημα λόγω του καύσωνα

 


Άραβες διπλωμάτες ανακοίνωσαν χθες ότι τουλάχιστον 550 πιστοί πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα κατά το φετινό χατζ, το μεγάλο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη δυτική Σαουδική Αραβία, στην πλειονότητά... τους Αιγύπτιοι.

Υπέκυψαν τουλάχιστον 323 προσκυνητές από την Αίγυπτο, στη μεγάλη πλειονότητά της εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενημέρωσαν χθες Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο δυο άραβες διπλωμάτες, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Όλοι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης», με την εξαίρεση ενός που υπέκυψε αφού τραυματίστηκε όταν ποδοπατήθηκε από πλήθος, διευκρίνισε η μια από της πηγές αυτές. Διευκρίνισε πως ο συνολικός αριθμός δόθηκε από νεκροτομείο σε νοσοκομείο της συνοικία Αλ Μουάισεμ της Μέκκας.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έκαναν γνωστό την Κυριακή πως προσφέρθηκαν φροντίδες σε περίπου 2.000 πιστούς με θερμοπληξία, χωρίς όμως να διευκρινίσουν αν ή πόσοι υπέκυψαν.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός των θανάτων Αιγυπτίων ήταν τόσο βαρύς διότι πολλοί δεν είχαν λάβει άδειες, κάτι που σημαίνει πως δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε τροφή, ούτε σε νερό, ούτε σε κλιματιζόμενους χώρους, ούτε στέγη.

Αναφέρθηκαν επίσης θάνατοι πιστών από χώρες όπως η Τυνησία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σενεγάλη. Το χατζ υφίσταται ολοένα περισσότερο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σαουδαραβική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο υπεδείκνυε πως οι θερμοκρασίες στους τόπους όπου γίνονται τελετές αυξάνονται κατά 0,4° Κελσίου κάθε δέκα χρόνια.

Περίπου 1,8 εκατ. πιστοί έλαβαν μέρος στο μεγάλο προσκύνημα φέτος, στη μεγάλη πλειονότητά τους (1,6 εκατ.) αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου.