Latest News

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: 51χρονος πυροβόλησε και σκότωσε αλεπού


 Ένας 51χρονος άντρας πυροβόλησε και σκότωσε μία αλεπού... στη Θεσσαλονίκη.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του όταν εντοπίστηκε μία αλεπού νεκρή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περίοικοι είχαν ενημερώσει για πυροβολισμούς.

Ο άντρας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς εις βάρος του είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για θανάτωση ζώου, πράξη για την οποία παραπέμφθηκε να απολογηθεί στη 2η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος φέρεται να έκανε λόγο για αγέλη αλεπούδων που κυκλοφορεί στην περιοχή και έχει προκαλέσει το τελευταίο 20ημερο αρκετές ζημιές, κατασπαράσσοντας οικόσιτα ζώα. «Πυροβόλησα για να τις τρομάξω και να φύγουν, όχι για να σκοτώσω» ισχυρίστηκε, κατά πληροφορίες. Τόνισε δε, ότι λόγω της πυκνής βλάστησης στην περιοχή και του σκότους δεν είχε καλό οπτικό πεδίο, ενώ τόνισε ότι την καραμπίνα την κατέχει νόμιμα.

Η σύλληψή του έγινε ύστερα από καταγγελίες περιοίκων που λίγο μετά τα μεσάνυχτα, της Τετάρτης άκουσαν τους πυροβολισμούς και απευθύνθηκαν στην Αστυνομία. Όταν βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένη η αλεπού, ξεκίνησαν ο

Γιατί έχει αυξηθεί ο πληθυσμός των αλεπούδων

Σύμφωνα με την οργάνωση ΑΝΙΜΑ για την περίθαλψη της άγριας ζωής, όταν οι πολίτες βλέπουν μια αλεπού στα περίχωρα της πόλης, δεν πρέπει να επιχειρούν να την πιάσουν. Οι αλεπούδες είναι άγρια ζώα και δεν πρέπει να ταΐζονται και παρά το γεγονός ότι η αλεπού ανήκει στην άγρια πανίδα της πόλης, δεν πρόκειται για ζώα που επιτίθενται στον άνθρωπο. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι - στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό - οι πολίτες να αγνοούν τις αλεπούδες εκτός αν αυτές είναι τραυματισμένες ή εγκλωβισμένες. Τότε η οργάνωση ΑΝΙΜΑ καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν σε αυτή ζητώντας από το εξειδικευμένο προσωπικό να προσφέρει πολύτιμη αρωγή για την περίθαλψη των ζώων.

Βάσει όσων είπε πρόσφατα στη LiFO η Μαρία Γανωτή, η εμφάνιση των αλεπούδων στις πόλεις είναι συχνή τα τελευταία πέντε χρόνια γιατί παρατηρείται γενικά έξαρση του πληθυσμού του είδους. Επιπλέον, λόγω της αύξησης της φιλοζωίας, οι αλεπούδες βρίσκουν πολλή τροφή - η οποία τοποθετείται για τα αδέσποτα ζώα - στην πόλη.  

Ωστόσο, οι αλεπούδες δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τα κατοικίδιά μας. Είναι πιθανό να επιτεθούν σε μικρές γάτες - κάτι όμως που είναι αρκετά σπάνιο καθώς γενικά βρίσκουν άλλη τροφή, ευκολότερα διαθέσιμη για να ικανοποιήσουν την πείνα τους.