Latest News

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

Η Τουρκία υπέγραψε την Επιστολή Αποδοχής για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ... σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να αποκτήσει τα πολυπόθητα μαχητικά, για να αντισταθμίσει, κάπως, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35, αλλά και να καθησυχάσει τις ακροδεξιές, ισλαμιστικές φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες «κλαίγονται» ότι ο Ερντογάν άφησε την Ελλάδα να πάρει το πάνω χέρι στους αιθέρες του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής.

«Η Τουρκία υπέγραψε την προσφορά και την επιστολή αποδοχής για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16» δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι η πώληση είναι ένα βήμα για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και θα υποστηρίζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της συμμαχίας. Χαιρόμαστε που κάναμε ένα βήμα μπροστά, είπε ο Μίλερ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Τουρκία θα αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε μία συμφωνία αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την υπογραφή [της Τουρκίας] μιας Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής για την αγορά F-16», δήλωσε στο Al-Monitor εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι υπερήφανες που ανακοινώνουν  σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αγορά [της Τουρκίας] νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70», ανάρτησε το Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο X την Τετάρτη. «Απλώς το τελευταίο παράδειγμα της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ για εταιρική σχέση ασφάλειας με την Τουρκία».

Την Πέμπτη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ απηχούσε ένα παρόμοιο μήνυμα σχετικά με το πακέτο πώλησης: «Σήμερα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αγορά [της Τουρκίας] των μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-16 Block 70», έγραψε στο X. «Αυτό είναι καλό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Μάιο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεών του για ένα πακέτο πώλησης 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας. Τα σχετικά έγγραφα στάλθηκαν στην Ουάσιγκτον, η οποία ολοκληρώνει αυτή τη συναλλαγή αποστέλλοντας την επίσημη «Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής» για την αγορά F-16, την οποία η Τουρκία υπέγραψε την Παρασκευή.