Latest News

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Αλαλούμ στις ευρωεκλογές 2024: Στέλνουν αλλού μέλη εφορευτικών επιτροπών και ψηφοφόρους


Με προβλήματα άρχισε η διενέργεια των ευρωεκλογών 2024
στην Ελλάδα...το πρωί της Κυριακής (09/06), 

Συγκεκριμένα,  μέλη εφορευτικής επιτροπής έχουν σταλεί σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα από αυτά που έχουν διοριστεί και έχουν αλλάξει τα εκλογικά κέντρα, στα οποία ψήφιζαν μια ζωή οι ψηφοφόροι.

Μάλιστα, μία κυρία στο Θησείο πήγε στο εκλογικό κέντρο, «όπου ψηφίζει μια ζωή» όπως είπε, και διαπίστωσε πως για τις ευρωεκλογές 2024 έπρεπε να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό κέντρο. Έτσι, η κυρία δήλωσε απαυδισμένη στην κάμερα και πρόσθεσε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει καθώς την στείλαν σε άλλη περιοχή χωρίς να το γνωρίζει.

Ευρωεκλογές 2024 - Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική - πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως την 31η Δεκεμβρίου 2007) είναι είτε Ελληνες πολίτες είτε πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Ευρωεκλογές 2024 - Πού ψηφίζω

Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους-μέλους Ε.Ε. που ψηφίζει στην Ελλάδα: Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, κάνοντας κλικ εδώ.

Πάντως, εάν είστε Έλληνας πολίτης, τότε στη φόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών που θα δείτε, θα συμπληρώσετε τα πεδία «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικά), ή μόνο τα πεδία «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός (Ε.Ε.Α.)», εφόσον τον γνωρίζετε, και «Επώνυμο». Έπειτα, θα πατήσετε «Αναζήτηση» θα μάθετε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε στις ευρωεκλογές 2024.

Σημειώνεται ότι εάν είστε Ευρωπαίος πολίτης, τότε στη φόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών που θα δείτε, θα συμπληρώσετε τα πεδία «Επώνυμο», «Όνομα», «Έτος Γέννησης» ή μόνο το πεδίο «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός (Ε.Ε.Α.)», εφόσον τον γνωρίζετε. Έπειτα, θα πατήσετε «Αναζήτηση» θα μάθετε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε στις ευρωεκλογές 2024.

Ακόμα, Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα που επιθυμεί να ψηφίσει κάνοντας χρήση του πρόσφατα θεσμοθετημένου δικαιώματος της επιστολικής ψήφου, από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό: Θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή σας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου έως τις 29 Απριλίου 2024.

Επισημαίνεται ότι στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ε.Ε., δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα.

Ευρωεκλογές 2024, Ευρωεκλογές, Μάθε Πού Ψηφίζεις, Πού Ψηφίζω

Ευρωεκλογές 2024 - Με ποια έγγραφα ψηφίζω στο εκλογικό τμήμα

Για να μπορέσετε να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές 2024, στο εκλογικό κέντρο πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. θα λειτουργήσουν την Κυριακή (09/06), προκειμένου να επιδίδουν και να καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας ή διαβατήρια που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους ενώ, παράλληλα, η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ή έκτακτων ραντεβού θα πραγματοποιείται κανονικά.

Ως εκ τούτου, τα Γραφεία Ταυτοτήτων των αστυνομικών τμημάτων θα λειτουργήσουν την Κυριακή (09/06) από τις 07:00 έως τις 19:00, ενώ τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών τμημάτων θα λειτουργήσουν την Κυριακή (09/06) από τις 07:00 έως τις 19:00.

Ευρωεκλογές 2024 - Πόσους σταυρούς βάζω