Latest News

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα στα Αρχαία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία

Τα θέματα στα Αρχαία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία για τις Πανελλήνιες 2024, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το... υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2024, εξετάζονται στα μαθήματα Προσανατολισμού: Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Αρχαία Ελληνικά” πατήστε εδώ

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Μαθηματικά” πατήστε εδώ

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Βιολογία” πατήστε εδώ

Τις απαντήσεις των σημερινών μαθήματών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα τiς δώσει σε λίγη ώρα το Eleftherostypos.gr, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Αξία.

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Που έχουν υπάρξει αστοχίες σε θέματα

Για αστοχίες και λάθος χρήση λέξεων κάνουν λόγο οι επιστημονικές ενώσεις των φιλολόγων και των μαθηματικών στα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων την περασμένη Παρασκευή, η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων ανέφερε ότι στην ερώτηση 4 του θέματος Β1, η χρήση του ρήματος αμβλύνω είναι γλωσσικά λανθασμένη. Εκφράζει την άποψή της ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών.

Παρ’ όλα αυτά, στο σύνολο του διαγωνίσματος, η Ενωση ανέφερε ότι η επιλογή του θέματος για την αξία των ταξιδιών ήταν επιτυχής και εύστοχη, ενώ απαιτητικό στην κατανόηση κρίθηκε το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Το ταξίδι». Υπήρξαν πάντως κι άλλες αναφορές για λάθη στο εν λόγω διαγώνισμα, καθώς στο ποίημα του Παλαμά δύο λέξεις μεταφέρθηκαν λάθος στο γραπτό. Το πρωτότυπο είχε τις λέξεις «αγνώριστη» και «Αγάπη», ενώ στο διαγώνισμα το αγνώριστη έγινε άγνωστη και το Αγάπη ήταν με πεζό.

Αντίστοιχα, στο σχολιασμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τα θέματα των Μαθηματικών για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, το περασμένο Σάββατο, το διοικητικό συμβούλιο σημειώνει ότι τα θέματα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης και παρουσίαζαν ανάλογη δυσκολία με τα περσινά, όμως χαρακτηρίζουν ως αστοχία τη διατύπωση στο θέμα Γ’.

«Ειδικότερα υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ των τιμών των δεδομένων και των ζητουμένων. Επισημαίνουμε ότι οι δυνατές τιμές του άγνωστου κ μπορούν να προκύψουν ανεξάρτητα, τόσο από την τυπική απόκλιση όσο και από τη μέση τιμή που υπολογίζεται με τη βοήθεια του συντελεστή μεταβολής, και δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Προτείνεται να ληφθεί ως σωστή οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις, για να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι», αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

 

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Αναλυτικά το πρόγραμμα

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης έχει ορισθεί η 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες.

Ειδικά μαθήματα και πρακτική δοκιμασία για ΤΕΦΑΑ

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής:

  • Τρίτη 18 Ιουνίου 2024: Αγγλικά
  • Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024: Γερμανικά
  • Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024: Ελεύθερο Σχέδιο
  • Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024: Γραμμικό Σχέδιο
  • Σάββατο 22 Ιουνίου 2024: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία
  • Τρίτη 25 Ιουνίου 2024: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία
  • Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024: Γαλλικά
  • Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024: Ισπανικά
  • Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024: Ιταλικά

Η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά).

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 11:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 και μέχρι τις 11:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30.