Latest News

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Γαλλία: Πρόωρες εθνικές εκλογές προκήρυξε ο Μακρόν μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι διαλύει το κοινοβούλιο και ζητά πρόωρες εκλογές μετά τις επιδόσεις του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού... στις ευρωεκλογές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, με την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς ΜΑρίν Λεπέν να χαιρετίζει την απόφαση του Γάλλου προέδρου.

«Αποφάσισα να σας ανταποδώσω την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος μέσω εκλογών. Ως εκ τούτου, διαλύω την Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο Μακρόν σε διάγγελμά του.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία, δείχνει σαφή αμφισβήτηση στην πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς το κόμμα του «Αναγέννηση» με επικεφαλής τη Βαλερί Χέιερ, βρίσκεται μεταξύ 14,8% και 15,2%. Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κυμαίνεται μεταξύ 31,5% και 33%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό του σε εκλογές, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στη Γαλλία ήταν περίπου 51%, δηλαδή λίγο υψηλότερο από το 50,12% του 2019.

Ευρωεκλογές 2024 - Συντριβή Μακρόν: Πρώτο το κόμμα της Λεπέν με 31% στη Γαλλία

 Το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας Εθνικός Συναγερμός κερδίζει πάνω από το 31% των ψήφων και προηγείται στις ευρωεκλογές της χώρας με διαφορά τουλάχιστον 16 μονάδων δήλωσαν την Κυριακή οι δημοσκόποι IFOP, Ipsos και OpinionWay, με τους κεντρώους του Μακρόν να έρχονται δεύτεροι.

Ο Εθνικός Συναγερμός σημειώνει τεράστια κέρδη καθώς αυξάνει τα ποσοστό του από το 23,34% που σημείωσε το 2019, ενώ η Αναγέννηση του Μακρόν έπεσε περίπου στο 15% από 22,42%, ποσοστό που κέρδισε πριν από πέντε χρόνια.

Μια λίστα με επικεφαλής τον Raphael Glucksmann, σοσιαλιστή βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έρχεται στην τρίτη θέση, με περίπου 14%, από 6,19% το 2019.