Ενώπιον του ανακριτή Πειραιά θα βρεθούν σήμερα για να απολογηθούν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη» που συνελήφθησαν από κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως υπαίτιοι για τη φωτιά που κατέκαψε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στην Ύδρα, την... περασμένη Παρασκευή.
Προς το παρόν τελούν υπό προσωρινή κράτηση. Ο εισαγγελέας τους άσκησε διώξεις για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο, παράλληλα οι Αρχές ζήτησαν την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους.
Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφοςΟ ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.
Δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε θαλαμηγό που ήταν στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη», κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στη πευκόφυτη πλαγιά στην ‘Υδρα άκουσαν 15 με 20 κρότους, και είδαν λάμψεις στον ουρανό.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως πολλά είναι τα... κωμικοτραγικά στοιχεία που βγαίνουν στο «φως» για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Έκπληκτοι έμειναν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής με τη χλιδή που αντίκρισαν κατά τη διάρκεια της έρευνας στη θαλαμηγό «Περσεφόνη».
«Βγάλτε τα παπούτσια για να μπείτε στο σκάφος»
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασαν στο σκάφος, υπεύθυνος τους ενημέρωσε ότι θα πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους για να περάσουν στο εσωτερικό του. Όπερ και εγένετο. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έβγαλαν τα παπούτσια τους, φόρεσαν ποδονάρια και προχώρησαν στη θαλαμηγό για να κάνουν την αυτοψία, στο πλαίσιο της έρευνας για την πυρκαγιά που κατέκαψε 300 στρέμματα δάσους στην Ύδρα.
Η θαλαμηγός ήταν τόσο μεγάλη, που ήταν αδύνατο να ερευνηθούν ενδελεχώς όλοι οι χώροι από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έφτασε εκεί. Πρόκειται για ένα υπερπολυτελές σκάφος μήκους 176 μέτρων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα στις έξι VIP σουίτες του. Το πλήρωμά του αποτελείται από 13 άτομα, ενώ διαθέτει τζακούζι στο κατάστρωμα, γυμναστήριο, τραπεζαρία και σαλόνι με ιδιαίτερα έργα τέχνης. Η τιμή ναύλωσής του ξεκινά από τα 250.000 δολάρια ανά εβδομάδα.
Ο καπετάνιος του σκάφους, πατέρας τεσσάρων παιδιών, χαρακτηρίζεται ως έμπειρος. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη φωτιά ενημέρωσε αμέσως τις Αρχές και παρέμεινε στο σημείο.
Η εικόνα της θαλαμηγού όταν κατέπλευσε στην Αττική, δεν ήταν εικόνα σκάφους στο οποίο έγινε πάρτι
Την ίδια ώρα, πάντως, σημαντικά ερωτήματα ανακύπτουν για τα «κενά» στην έρευνα. Όταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έφτασαν στη θαλαμηγό (που στο μεταξύ είχε καταπλεύσει στη Βουλιαγμένη) οι υπήκοοι Καζακστάν ήταν ακόμα εκεί. Ωστόσο, «εξετάστηκαν προφορικά» και αποχώρησαν για το αεροδρόμιο. Και αυτό παρότι ακόμα και να μην έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση (κάτι που ελέγχεται) αποτελούσαν ουσιώδεις μάρτυρες που θα μπορούσαν να έχουν δώσει μαρτυρικές καταθέσεις.
Το επιχείρημα ότι θα έχαναν την πτήση τους φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να αποχωρήσουν. Το ερώτημα είναι εάν οι αρμόδιοι αξιωματικοί ενημέρωσαν τον αρμόδιο εισαγγελέα και πήραν εντολή να τους αφήσουν ελεύθερους ή εάν λειτούργησαν αυτοβούλως. Αξιόπιστες πηγές, με γνώση της υπόθεσης, εκτιμούν ότι εάν δεν είχαν φύγει από τη χώρα μας, ενδεχομένως εν τέλει να είχαν συλληφθεί: «Γίνεται να συλλαμβάνεις τον μάγειρα και να μη συλλαμβάνεις αυτόν που διοργάνωσε το "event", είτε αυτό ήταν "dinner" (δείπνο), είτε ένα πάρτι; Δηλαδή πώς ξέρεις ποιος έριξε τη φωτοβολίδα; Εάν την έριξε μέλος του πληρώματος ή κάποιος από τους υπηκόους Καζακστάν; Το ποιος έδωσε την εντολή να αποχωρήσουν από τη χώρα μας είναι ένα καλό ερώτημα».
Τα στοιχεία των 10 υπηκόων Καζακστάν είναι γνωστά στις ελληνικές Αρχές, ωστόσο, η δικαστική συνεργασία με το Καζακστάν μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Σημειώνεται ότι οι υπήκοοι Καζακστάν, βάσει του προγράμματός τους, θα έφταναν με τη θαλαμηγό στην Αττική το Σάββατο (ημέρα λήξης της μίσθωσης) και λίγες ώρες αργότερα θα έφευγαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προγραμματισμένη πτήση για την πατρίδα τους.
Από την Πυροσβεστική συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος. Ανάμεσά τους είναι πέντε αξιωματικοί (ο καπετάνιος και τέσσερις αξιωματικοί υφιστάμενοί του). Μεταξύ των συλληφθέντων, ωστόσο, είναι ένας μάγειρας και καμαριέρες, με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτήματα για την εμπλοκή τους στη χρήση των πυροτεχνημάτων. Εκτιμάται πάντως ότι η χρήση της φωτοβολίδας έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου και όχι κατά τη διάρκεια κάποιου πάρτι. Η εικόνα της «Περσεφόνης» όταν κατέπλευσε στην Αττική, δεν ήταν εικόνα σκάφους στο οποίο έγινε πάρτι.