Συγκεκριμένα, ως είθισται, με κρότους στα στασίδια του ναού και χτυπώντας τα σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης. Ο ιερέας, Χριστόφορος Γουρλής, μετέφερε ξανά με τον δικό του τρόπο το αναστάσιμο μήνυμα στην Παναγία Ευαγγελιστρία της Χίου.
Μεγάλο Σάββατο – Η Πρώτη Ανάσταση
Αναλυτικά, στις 9 π.μ. του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός». Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού, όπου ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, και στη συνέχεια τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι, γι’ αυτό και ονομάζεται και «Αλάδωτο Σάββατο».
Μάλιστα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζουμε «την θεόσωμον ταφήν» και «την εις Άδου κάθοδον», δηλαδή την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Η ταφή, βέβαια, έγινε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ωστόσο η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος. Αποβραδίς, έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα ενός ιερού ναού και έχει στολισθεί με κόκκινα, αναστάσιμα.
Επισημαίνεται ότι το Ευαγγέλιο περιγράφει την επίσκεψη των γυναικών στον Τάφο, το αναστάσιμο μήνυμα του αγγέλου, την εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές Του στη Γαλιλαία.