Latest News

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Οι Χούτι επιτέθηκαν στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Eisenhauer»

 Οι Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη...

δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, Γιάχια Σαρέα.


Έξι αμερικανικές και βρετανικές επιδρομές σκότωσαν 16 ανθρώπους και τραυμάτισαν 41, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, είπε ο Σαρέα σε τηλεοπτική δήλωση. Τα πλήγματα στην επαρχία της Χοντέιντα στόχευαν το λιμάνι Σαλίφ, ένα κτίριο ραδιοφώνου στην περιοχή Αλ Χοκ, τον καταυλισμό Γκαλίφα και δύο σπίτια, είπε ο Σαρέα. Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη την Πέμπτη για να αποτρέψουν την ομάδα από περαιτέρω διακοπή της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας έπληξαν 13 στόχους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η κοινή επιχείρηση είχε στόχο τρεις τοποθεσίες στο λιμάνι της Χοντέιντα της Ερυθράς Θάλασσας, όπου, όπως είπε, φιλοξενούσαν drone και όπλα επιφανείας-αέρος. «Όπως πάντα, δόθηκε η μέγιστη προσοχή στον σχεδιασμό των επιδρομών για να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος για τους αμάχους ή τις μη στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Η διεξαγωγή των απεργιών τις ώρες του σκότους θα έπρεπε επίσης να έχει μετριάσει περαιτέρω τυχόν τέτοιους κινδύνους».

Ένας εκπρόσωπος των Χούτι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, δήλωσε ότι τα χτυπήματα ήταν μια «βίαιη επίθεση» κατά της Υεμένης ως τιμωρία για την υποστήριξή της στη Γάζα. 

Στην Τεχεράνη, το συμμαχικό Ιράν των Χούτι καταδίκασε τις επιδρομές ως «παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης…, των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. «Οι επιτιθέμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού της Υεμένης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι.

Οι Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα και τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης, έχουν επιτεθεί στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προκαλώντας αντίποινα των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τον Φεβρουάριο.