Το να είναι κάποιος μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνεται αρκετά καλά. Το να είναι, όμως, κάποιος μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πουλάει μεταλλικό νερό ως προστασία από τον κορωνοϊό πληρώνει... ακόμη καλύτερα.
Ο Λιθουανός νομοθέτης Viktor Uspaskich κερδίζει 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από μια εταιρεία που ονομάζεται Edvervita, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Η Edvervita είναι κατά κύριο λόγο μια κτηματομεσιτική επιχείρηση, αλλά είναι επίσης και ο κύριος μέτοχος μιας εταιρείας μεταλλικού νερού, το προϊόν της οποίας ο Viktor Uspaskich ισχυρίστηκε ότι μπορεί να προστατεύσει από τη μόλυνση με τη νόσο COVID-19, προκαλώντας έρευνα από τις Αρχές, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Λιθουανίας (LRT).
Ακόμα, ο Viktor Uspaskich αντιμετώπισε πρόσφατα κατηγορίες για χρηματοδότηση ενός portal με παραπληροφόρηση και, από τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό διερεύνηση επειδή φέρεται να προσέλαβε ψεύτικους βοηθούς για να αποσπάσει 500.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η απροσδόκητη εργασία του ευρωβουλευτή είναι μακράν η πιο προσοδοφόρα παράλληλη εργασία που μπορεί κατέχει ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρ' όλα αυτά, οι νέες καταθέσεις από τους Ευρωπαίους νομοθέτες – που προκλήθηκαν από την απαίτηση μετά το Qatargate να υποβάλλουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες – δείχνουν ότι η εξωτερική απασχόληση είναι ευρέως διαδεδομένη.
Ένας στους τέσσερις ευρωβουλευτές ανέφερε μια αμειβόμενη δραστηριότητα εκτός του μισθού του ως νομοθέτης – ένα ποσοστό που πιθανότατα υποτιμά το επίπεδο της εξωτερικής εργασίας, επειδή οι νομοθέτες δεν υποχρεούνται πλέον να αποκαλύπτουν ορισμένες δραστηριότητες που αμείβονται με λιγότερα από 5.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια στην Ε.Ε., η οποία δημοσίευσε μια σχετική ανάλυση.
Πέρα από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί υγείας, όλα αυτά είναι νόμιμα εφόσον οι ευρωβουλευτές δεν ασκούν άμεσο lobbying για λογαριασμό των άλλων εργοδοτών τους.
Στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κήρυξε το τέλος της «συνήθους λειτουργίας» και έθεσε νέους κανόνες που απαιτούν από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με κάθε εξωτερικό εισόδημά τους, καθιστώντας θεωρητικά ευκολότερο τον εντοπισμό συγκρούσεων συμφερόντων.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις άφησαν πολλά «παραθυράκια». Οι νέοι κανόνες δεν ζητούν πλέον από τους ευρωβουλευτές να αναφέρουν θέσεις που πληρώνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ ετησίως και οι νομοθέτες έχουν επανειλημμένα καταψηφίσει μέτρα που θα τους απαγόρευαν να κατέχουν θέσεις σε οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες για άσκηση λόμπι στη βάση δεδομένων διαφάνειας της Ε.Ε.
«Έπειτα από όλα τα σκάνδαλα, μόνο οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι το να έχουν παράλληλες δουλειές με εταιρείες που ασκούν λόμπι στα θεσμικά όργανα, είναι δεοντολογικά αποδεκτό», δήλωσε ο Nicholas Aiossa, διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ε.Ε.
Άλλα τρανταχτά παραδείγματα ευρωβουλευτών
Η Διεθνής Διαφάνεια διαπίστωσε ότι οι ευρωβουλευτές της Δεξιάς και του Κέντρου ήταν πιο πιθανό να πάρουν μετρητά και να κερδίσουν περισσότερα από εκείνους της Αριστεράς. Στους ευρωβουλευτές που εισπράττουν τα χρήματα περιλαμβάνεται ο Geoffroy Didier, Γάλλος ευρωβουλευτής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Βγάζει 115.200 ευρώ τον χρόνο δουλεύοντας για μια δικηγορική εταιρεία, την CARLARA, η οποία διαθέτει γραφεία στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Οι ειδικότητες της εταιρείας, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, περιλαμβάνουν τους τομείς των βιοεπιστημών και των χημικών προϊόντων, τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και τη συνδρομή στις «δημόσιες αρχές της Ε.Ε. πριν και ύστερα από κανονισμούς».
Ο Geoffroy Didier δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποφεύγει συγκρούσεις που σχετίζονται με τα νομοθετικά του καθήκοντα, τα οποία περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αναπληρωματική συμμετοχή του στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.
Επίσης, ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Marek Belka, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, εισπράττει περισσότερα από 21.000 ευρώ ετησίως από ομιλίες. Οι συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια συμπληρώνουν τα υπόλοιπα 105.418 ευρώ του επιπλέον εισοδήματός του. Μεταξύ άλλων, τα χρήματα αυτά προέρχονται και από το πολωνικό παράρτημα του Vienna Insurance Group, το οποίο είναι εγγεγραμμένο για να ασκεί λόμπι στα θεσμικά όργανα.
Ο Marek Belka αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποια επικάλυψη με τον ασφαλιστικό τομέα και την εργασία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο ίδιος συμβουλεύει την VIG μόνο σε θέματα οικονομικών και διαχείρισης, όχι άσκησης πίεσης, όπως είπε, ακολουθώντας έναν «πολύ αυστηρό εσωτερικό κώδικα συμπεριφοράς» για την αποφυγή συγκρούσεων (π.χ. η αποφυγή ρόλων εισηγητή και η ψήφιση μόνο της γραμμής του κόμματος S&D σε ασφαλιστικούς φακέλους).
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος δήλωσε: «Όταν πρόκειται για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ των παράλληλων εργασιών μου και της δουλειάς μου στο Κοινοβούλιο, φροντίζω να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο».