Latest News

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Διαμαρτυρία για το μετρό στα Εξάρχεια - Γερανός της αστυνομίας σηκώνει οχήματα

 Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο σημείο αφού ξεκίνησαν το πρωί τα έργα επέκτασης του εργοταξίου του Μετρό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν- Αυξημένη την παρουσία... της αστυνομίας

Η συλλογικότητα «Όχι μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων» κάλεσε, μάλιστα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην περιοχή στις 19:00 το απόγευμα, εν μέσω των εργασιών επέκτασης του εργοταξίου.

Γερανός της αστυνομίας άρχισε να απομακρύνει, αυτοκίνητα από την πλατεία Εξαρχείων το πρωί της Δευτέρας (13/5) χωρίς καμία προειδοποίηση, με τους κατοίκους να αντιδρούν άμεσα και να συγκεντρώνονται στο σημείο για διαμαρτυρία.

Η κατασκευή του μετρό στην πλατεία της περιοχής, όπου υπάρχουν δέντρα 60-70 ετών, έχει βρει αντίθετη μεγάλη μερίδα κατοίκων, που αναφέρουν μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει ανάγκη για σταθμό.

ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, κόβονται δέντρα στην πλατεία ενώ τονίζουν πως η περίφραξη παραβιάζει τις προϋποθέσεις ασφαλείας, καθώς ο χώρος που αφήνεται ελεύθερος είναι λιγότερος από τα 3,5 μέτρα.

Εντωμεταξύ, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση πενήντα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι σχετικές αποφάσεις για την κατασκευή του σταθμού Μετρό.
Συγκεκριμένα οι κάτοικοι ζητούσαν να ανασταλεί η ισχύς των αποφάσεων για την έγκριση της τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης και της μετατροπής σε εργοτάξιο της Πλατείας Εξαρχείων.

Με την απόφαση υπ’αριθμ. 330/2023 το Ε’τμήμα του ΣτΕ «σταθμίζοντας τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους επικαλείται η διοίκηση, οι οποίοι μάλιστα επιβάλλουν και κατά τα δεδομένα κοινής πείρας την ταχεία ολοκλήρωση του έργου», έκρινε ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω λόγος για τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτέλεσης των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω ανεπανόρθωτης ή δυσχερούς βλάβης των κατοίκων.

Για την κοπή δέντρων για την οποία έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες, το ΣτΕ έκρινε πως από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν του δικαστηρίου «αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους».