Latest News

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας: «Πολύ σοβαρή» η κατάσταση του Φίτσο, λένε οι γιατροί - «Περίπλοκα» τα τραύματα

Παραμένει «πολύ σοβαρή» η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, αλλά είναι πλέον σταθερή, σύμφωνα με τους γιατρούς του...

Ο Ρόμπερτ Φίτσο χτυπήθηκε από τις σφαίρες του 71χρονου συγγραφέα Γιουράι Τσιντούλα το απόγευμα της Τετάρτης, στην πόλη Χάντλοβα. Αν και το βράδυ της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tomas Taraba, είχε δηλώσει στο BBC πως ο Ρόμπερτ Φίτσο «βρίσκεται εκτός κινδύνου», καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία πήγε «καλά», την Πέμπτη, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως η κατάστασή του παραμένει «πολύ σοβαρή».


«Το βράδυ οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του ασθενούς», δήλωσε ο Κάλινακ, που είναι επίσης υπουργός Άμυνας. «Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή, διότι τα τραύματα του είναι περίπλοκα», πρόσθεσε. Την αξιολόγηση για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο επιβεβαίωσε και διευθυντής του νοσοκομείου.

Ο Φίτσο ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, όπως μεταδίδουν σλοβάκικα ΜΜΕ. Ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3, ούτε η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Dennik έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση του 59χρονου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πολιτικού.

Ο Γιουράι Τσιντούλα 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο δράστης φώναξε προς το μέρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας την ώρα που εκείνος χαιρετούσε το πλήθος και όταν τον πλησίασε, άρχισε να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής, τέσσερις ή πέντε φορές προτού τον σταματήσουν οι άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Ρόμπέρτ Φίτσο.

Παράλληλα, η σλοβακική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συγκληθεί το συμβούλιο κρατικής ασφάλειας ενώ και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει από τις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας).