Η 42χρονη πλοιοκτήτρια εκτιμάται πως έχει καθαρή περιουσία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προέρχεται από τις επιχειρήσεις της στις θαλάσσιες μεταφορές. «Είναι η πρώτη γυναίκα που διευθύνει ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία», αναφέρει το Bloomberg.
«Η Μαρία Αγγελικούση ακολούθησε τα βήματα του παππού της Αντώνη Αγγελικούση, του ναυτιλιακού μεγιστάνα και ιδρυτή της ιδιωτικής εταιρείας Angelicoussis Shipping Group Limited (ASGL), ενός από τους ήρωες την περίοδο της Κατοχής, αλλά και του πατέρα της Γιάννη Αγγελικούση, από τον οποίο κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση» σημειώνει στην αναφορά της η ιστοσελίδα, τονίζοντας πως η Μαρία Αγγελικούση εκπροσωπεί «την τρίτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με την ναυτιλία και διαθέτει έναν πανίσχυρο στόλο με 145 πλοία διαφόρων τύπων».
Από τα 806 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 35,58 εκατομμυρίων τόνων του ελληνικού νηολογίου, τα 119 είναι του Ομίλου Αγγελικούση (ποσοστό 14,7%.)
Η «ιερή» τριάδα των ΗΠΑ και οι πλουσιότεροι Ευρωπαίοι
Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, από τους 20 υπερπλούσιους στον κόσμο, οι 14 είναι στις ΗΠΑ. Ξεχωρίζουν φυσικά οι Τζεφ Μπέζος, Ελον Μασκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Από την Ευρώπη, αυτός που τους συναγωνίζεται είναι ο Μπερνάρντ Αρνό της Louis Vuitton, ο οποίος σήμερα έχει περιουσία 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρνό έχει επίσης μερίδιο 97,5% στον οίκο Christian Dior. Μέχρι στιγμής φέτος έχει συσσωρεύσει κέρδη 18,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, ετοιμάζει τη διαδοχή του που θα περιέλθει στην οικογένειά του.
Στην Γερμανία, πλουσιότερος είναι ο μεγιστάνας των logistics, Κλάους -Μίκαελ Κούνε, με περιουσία άνω των 40 δισεκατομμυρίων.
Στην Ιταλία, ο Τζιοβάνι Φερέρο της ομώνυμης σοκολάτας, έχει περιουσία που φτάνει επίσης τα 40 δις, ενώ στην Βρετανία, ο Τζιμ Ράντκλιφ της INEOS και ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετρά περιουσία 17,2 δις.
Στην Πορτογαλία, το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη είναι η Μαρία Φερνάντα Αμορίμ της Corticeira Amorim ή Amorim Cork, τη μεγαλύτερη παραγωγό εταιρεία παραγωγής φελλού στον κόσμο, έχοντας περιουσία περίπου 6,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην Κροατία, η μεγαλύτερη περιουσία ανήκει στον Βασίλι Ανίσιμοφ, ρωσικής καταγωγής, με δραστηριότητες στα ορυχεία, τα χημικά, τα μέταλλα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τώρα έχει μια περιουσία που φτάνει τα 1,6 δισ. δολάρια.
Στην Ιρλανδία ο Τζον Γκρέικεν, ιδρυτής της Lone Star Funds, έχει συγκεντρώσει περίπου 86 δισεκατομμύρια δολάρια για τα κεφάλαιά του από τότε που ίδρυσε την εταιρεία το 1995 και επενδύει σε προβληματικά δάνεια. Η περιουσία του τώρα φτάνει σχεδόν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ελβετία ο Ερνέστο Μπερταρέλι με εκτιμώμενη περιουσία 24,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεχωρίζει και στο Βέλγιο ο Ερικ Βίτουκ που παράγει ζάχαρη, έχει 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ολλανδία, την μεγαλύτερη περιουσία διαθέτει η Σαρλίν ντε Καβάλιο-Χάινεκεν, της γνωστής εταιρείας ζυθοποιίας, ενώ στην Αυστρία ο Μαρκ Μάτετσιτζ, γιος του Ντίτριχ Μάτετσιτζ της Red Bull, έχει περιουσία 21,5 δις.
Στην Τσεχία, η Ρενάτα Κελνέροβα και η οικογένειά της ελέγχουν τον PPF Group και έχει περιουσία 11,9 δις, ενώ στη Ρουμανία, ο Ιόνιο Τίριακ έχει τη μεγαλύτερη περιουσία χάρη στον αθλητισμό και συγκεκριμένα από το τένις. Αργότερα ίδρυσε την Tiriac Group, η οποία διαθέτει μια συλλογή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με περισσότερα από 400 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων που ανήκαν προηγουμένως στους Αλ Καπόνε και Ελτον Τζον. Αυτή τη στιγμή η περιουσία του φτάνει τα 2,1 δισ.
Στη Δανία τέλος, ο Νιλς Λούις-Χάνσεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.