Latest News

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Συνεχίζει το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς στη Ράφα - Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

 Την ώρα που το Ισραήλ πολλαπλασιάζει -παρά τη διεθνή κατακραυγή- τους βομβαρδισμούς στη Ράφα, ο ΟΗΕ συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση... στη Γάζα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη δυτική Ράφα. Οι νέες αεροπορικές επιδρομές έρχονται στον απόηχο της διεθνούς οργής για τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», ανέφερε από τη μεριά του ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, και υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα. Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας. «Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (...) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, σημείωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό στη Ράφα «τραγικό ατύχημα», ενώ ο στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, καθώς υποστηρίζει πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».