Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, πριν την έναρξη της δίκης για τους 9 Αιγύπτιους κατηγορούμενους, για το ναυάγιο της Πύλου....
Υπήρξε ένταση μεταξύ ΜΑΤ και του μπλοκ του ΠΑΜΕ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές.
Έξω από τα δικαστήρια βρίσκονται επίσης μέλη συλλογικοτήτων.
Ο έλεγχος των προσώπων που εισέρχονται στο δικαστικό μέγαρο γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Guardian για τη δίκη της τραγωδίας στην Πύλο: Οι αρχηγοί των κυκλωμάτων δεν κάθονται στο εδώλιο
Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους «δεν είναι πραγματικοί λαθρέμποροι», λέει η υπεράσπιση, ενώ η έρευνα για το ρόλο της ακτοφυλακής είναι ελλιπής.
«Εννέα άνδρες που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ένα από τα φονικότερα ναυάγια που έχουν σημειωθεί στη Μεσόγειο είναι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν διωχθεί», δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, πριν από την πολυαναμενόμενη δίκη τους στην Ελλάδα.
Οι Αιγύπτιοι κρατούμενοι από την καταστροφή της 14ης Ιουνίου πέρυσι, θα εμφανιστούν στο δικαστήριο της Καλαμάτας την Τρίτη 22/5.
Περίπου 600 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν το Adriana, που πιστεύεται ότι μετέφερε έως και 750 άτομα, ανατράπηκε σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Πύλου.
Οι εικόνες των επιβατών που ήταν στοιβαγμένοι στο υπερβολικά γεμάτο πλοίο με προορισμό την Ιταλία έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας ερωτηματικά για το αν η ελληνική ακτοφυλακή - που ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά για το πλοίο αφού παρουσίασε πρόβλημα στη μηχανή του περίπου 15 ώρες πριν ανατραπεί - θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την καταστροφή.
Τα θύματα που είχαν επιβιβαστεί στο σκάφος στη Λιβύη ήταν από το Πακιστάν, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν κλειδωθεί στο αμπάρι της βάρκας. Το πλοίο βυθίστηκε σε μια από τις βαθύτερες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί μόνο 82 πτώματα.
Από τους 104 επιζώντες, όλοι ήταν ενήλικοι άνδρες και αγόρια.
Οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί ότι εμπλέκονται στην επιχείρηση λαθρεμπορίας
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι εννέα, ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο μεταναστών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών και πρόκληση ναυαγίου - αντιμετωπίζουν κατηγορίες που, αν καταδικαστούν, επισύρουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης. Όλοι έχουν αρνηθεί ότι εμπλέκονται στην επιχείρηση λαθρεμπορίας.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ήδη διαμηνύσει ότι όταν η δίκη ξεκινήσει την Τρίτη θα προσπαθήσουν να απορριφθεί η υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι, καθώς το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα, τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να το δικάσουν.
Η Βίκυ Αγγελίδου, δικηγόρος που εκπροσωπεί δύο από τους άνδρες, δήλωσε ότι τα στοιχεία των μαρτύρων κατηγορίας δεν ήταν απλώς ανεπαρκή, αλλά «δεν στέκονταν».
«Οι μάρτυρες εξαναγκάστηκαν να δώσουν κατάθεση υπό πίεση. Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη εναντίον των κατηγορουμένων και αυτό γιατί ήταν πελάτες που πλήρωναν όπως και οι υπόλοιποι. Οι πραγματικοί λαθρέμποροι δεν μπαίνουν ποτέ σε πλοίο. Μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι επαγγελματίες».