Latest News

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης - Οργή από Ισραήλ, ανακαλεί πρεσβευτές (BINTE0)


 Εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής σφαγής στη Γάζα, ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν σήμερα πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, απόφαση που προκάλεσε την οργή του... Τελ Αβίβ.

Ιρλανδία και Νορβηγία προχώρησαν ήδη σε σχετικές ανακοινώσεις ενώ αναμένεται η επίσημή δήλωση και του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.

«Η Ιρλανδία αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες.

«Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο «για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη».

«Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. «Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομαδες», σημείωσε.

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ιρλανδία, με δεδομένη την ιστορία της, υπογράμμισε ο Χάρις.

Λίγο νωρίτερα, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε ανακοίνωσε ότι και η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε συγκεκριμένα ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση. Επίσης έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε. Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

Αναμένεται η αναγνώριση και από την Ισπανία

Παράλληλα και στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προγραμματίζει να ανακοινώσει την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σήμερα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Σάντσεθ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Τον Μάρτιο, ο Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Τα περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα κράτος της Παλαιστίνης.

Ανακαλεί τους πρεσβευτές του «για διαβουλεύσεις» το Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση τους να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η Ιρλανδία και η Νορβηγία θέλουν να στείλουν «ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο: η τρομοκρατία αποδίδει», πρόσθεσε ο Κατς.

«Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή εβραίων μετά το Σόαχ, αφού διέπραξε τα πιο φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα που έχει γνωρίσει ο κόσμος, οι χώρες αυτές αποφάσισαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν και να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος», κατήγγειλε.

Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την κίνησή τους «στρεβλή», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» και ότι «πλήττει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε νωρίτερα στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για να «προειδοποιήσει» πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Απειλούνται νοσοκομεία στη Γάζα

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί του πυροβολικού και της αεροπορίας του Ισραήλ στη και γύρω από τη Ράφα (νότια), ορισμένοι τομείς της οποίας έχουν μετατραπεί σε θέατρο χερσαίων επιχειρήσεων, παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, από τις αρχές του μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε προηγουμένως μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα, όπου λέει πως θέλει να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και να διασώσει ομήρους.

Η λειτουργία δυο νοσοκομείων που συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αμφότερων κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, απειλείται εξαιτίας μαχών που αναζωπυρώθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα τελούσε χθες υπό πολιορκία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ. Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».

Ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έκανε επίσης λόγο για «εντατικοποίηση των εχθροπραξιών» γύρω από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

«Καταστροφικά επίπεδα πείνας»

Αφότου ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε την 7η Μαΐου τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού φυλακίου στη μεθόριο τις Ράφας και της Αιγύπτου, οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σχεδόν σταματήσει, ειδικά καυσίμων, απόλυτα απαραίτητων για τα νοσοκομεία και τα οχήματα που διανέμουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατ. άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα πείνας». Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η διανομή τροφίμων στη Ράφα «εξαιτίας της έλλειψης προμηθειών και της ανασφάλειας».

Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν προσωρινό λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αφότου εγκαταστάθηκε το τεχνητό λιμάνι αυτό, έχουν φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 569 τόνοι βοήθειας, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Όμως δεν έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό, παραδέχθηκε χθες εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ.