Latest News

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Σφοδρές μάχες στη Γάζα: Πάνω από 35.000 οι νεκροί- Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές- Φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια


Οι ισραηλινές δυνάμεις πολέμησαν μαχητές της Χαμάς στα στενά σοκάκια της Jabalia στη βόρεια Γάζα σε μερικές από τις πιο σκληρές εμπλοκές από τότε που... επέστρεψαν στην περιοχή πριν από μια εβδομάδα, ενώ στο νότο μαχητές επιτέθηκαν σε άρματα μάχης που συγκεντρώνονταν γύρω από τη Ράφα.


Οι κάτοικοι είπαν ότι τα ισραηλινά τεθωρακισμένα είχαν φτάσει μέχρι την αγορά στην καρδιά της Jabalia, του μεγαλύτερου από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, και ότι οι μπουλντόζες κατεδάφιζαν σπίτια και καταστήματα στο μονοπάτι της προέλασης.

“Τα τανκς και τα αεροπλάνα εξαφανίζουν κατοικημένες συνοικίες και αγορές, καταστήματα, εστιατόρια, τα πάντα. Όλα συμβαίνουν μπροστά στον μονόφθαλμο κόσμο”, είπε ο Ayman Rajab, κάτοικος της δυτικής Jabalia, μέσω μιας εφαρμογής συνομιλίας.
Το Ισραήλ είχε πει ότι οι δυνάμεις του εκκαθάρισαν την Τζαμπαλία μήνες νωρίτερα στον πόλεμο της Γάζας, που προκλήθηκε από τις φονικές επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά είπε την περασμένη εβδομάδα ότι επέστρεφε για να αποτρέψει την ανασυγκρότηση ισλαμιστών μαχητών εκεί.
Στη νότια Γάζα που συνορεύει με την Αίγυπτο, πυκνός καπνός υψώθηκε πάνω από τη Ράφα, όπου μια κλιμακούμενη ισραηλινή επίθεση έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή από ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια.
«Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι και προσπαθούν να ξεφύγουν», είπε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι ακολουθούσαν εντολές να κινηθούν βόρεια προς την ακτή, αλλά ότι δεν υπήρχαν ασφαλείς διαδρομές ή προορισμοί.

Καθώς μαίνονταν οι μάχες, ο στρατός των ΗΠΑ είπε ότι φορτηγά άρχισαν να μεταφέρουν βοήθεια στην ξηρά από μια προσωρινή προβλήτα, η πρώτη που έφτασε στον πολιορκημένο θύλακα δια θαλάσσης εδώ και εβδομάδες.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο αναμένει τρόφιμα, νερό, καταφύγιο και ιατρικές προμήθειες να φτάσει μέσω της πλωτής αποβάθρας, είπε ότι η βοήθεια μεταφέρθηκε στις αποθήκες του στο Deir Al Balah στην κεντρική Γάζα και είπε στους εταίρους ότι ήταν έτοιμη για διανομή.
Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν νωρίτερα ότι οι αυτοκινητοπομπές φορτηγών μέσω ξηράς -που διαταράχθηκαν αυτόν τον μήνα από την επίθεση στη Ράφα- εξακολουθούσαν να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εισέλθουν βοήθεια.