Latest News

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Γάζα: Η προβλήτα των ΗΠΑ κόστισε $320 εκατ. και διαλύθηκε από τα κύματα σε λίγες ώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 Μια σειρά προβλημάτων ασφάλειας, υλικοτεχνικής υποστήριξης και καιρικών συνθηκών έπληξαν το σχέδιο για την παράδοση της απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα μέσω μιας στρατιωτικής προβλήτας, της οποίας... η κατασκευή διήρκεσε μήνες και η λειτουργία της μόλις μερικές ημέρες.

Έχοντας διαλυθεί από τα κύματα που δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι στα ανοικτά της Παλαιστίνης, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου τέθηκε σε λειτουργία, το έργο δέχεται επικρίσεις ότι δεν έχει ανταποκριθεί στο πολύ υψηλό κόστος των 320 εκατομμυρίων δολαρίων. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε, ωστόσο, ότι ο χαλύβδινος δρόμος που συνδέεται με την παραλία στη Γάζα και η πλωτή προβλήτα επισκευάζονται και συναρμολογούνται εκ νέου σε λιμάνι στο νότιο Ισραήλ, στη συνέχεια θα εγκατασταθούν ξανά και θα λειτουργήσουν και πάλι την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις του Πενταγώνου έλεγαν ότι η προβλήτα θα μπορούσε να παραδίδει έως και 150 φορτηγά βοήθεια την ημέρα όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Η κακοκαιρία παρεμπόδισε την πρόοδο για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα από την προβλήτα, ενώ η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στα νότια της Γάζας έχει καταστήσει δύσκολη, αν όχι αδύνατη κατά καιρούς, την παροχή βοήθειας στην περιοχή μέσω χερσαίων οδών.Γάζα: Η προβλήτα των ΗΠΑ κόστισε 320 εκατ. και τη διέλυσαν τα κύματα σε λίγες ώρες

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε από την αρχή ότι η προβλήτα δεν προοριζόταν να είναι μια συνολική λύση και ότι κάθε ποσό βοήθειας βοηθά. «Κανείς δεν είπε στην αρχή ότι θα ήταν πανάκεια για όλα τα προβλήματα ανθρωπιστικής βοήθειας που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γάζα», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι. «Νομίζω ότι μερικές φορές υπάρχει μια προσδοκία από τον αμερικανικό στρατό - επειδή είναι τόσο καλοί - ότι όλα όσα αγγίζουν θα μετατραπούν σε χρυσό σε μια στιγμή». «Ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολα πράγματα», πρόσθεσε. «Και έχει αποδειχθεί ότι είναι σκληρά πράγματα».

Πριν από τον πόλεμο, η Γάζα λάμβανε περίπου 500 φορτηγά βοήθεια κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι χρειάζεται μια σταθερή ροή 600 φορτηγών την ημέρα για να διευκολύνει τον αγώνα για τρόφιμα και να επαναφέρει τους ανθρώπους από τα όρια του λιμού. Η βοήθεια που διοχετεύθηκε από την προβλήτα ήταν αρκετή για να ταΐσει χιλιάδες για ένα μήνα, αλλά τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι μόλις και μετά βίας σημείωσε μια μείωση στη συνολική ανάγκη των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας.

Γάζα: Η προβλήτα των ΗΠΑ κόστισε 320 εκατ. και τη διέλυσαν τα κύματα σε λίγες ώρες
 Eικόνες που κυκλοφόρησαν από τη Maxar Technologies δείχνουν την πρόσφατα ολοκληρωμένη προβλήτα στη Γάζα στις 18 Μαΐου 2024 και κάτω η προσωρινή προβλήτα στις 29 Μαΐου 2024

Ακολουθεί μια ματιά στο χρονοδιάγραμμα που αφορά την προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα

Μάρτιος: Ανακοίνωση και προετοιμασία για την προβλήτα στη Γάζα

  • 7 Μαρτίου: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει το σχέδιό του  το οποίο λέει ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει μια προβλήτα: «Απόψε, δίνω οδηγία στον αμερικανικό στρατό να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας στη Μεσόγειο στις ακτές της Γάζας που θα μπορεί να δέχεται μεγάλα φορτία που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια», είπε. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις πρώτες στιγμές, σημείωσε ότι η προβλήτα θα αύξανε την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, και ότι το Ισραήλ «πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί» και να αφήσει να περάσει περισσότερη βοήθεια.
  • 8 Μαρτίου: Ο Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λέει στους δημοσιογράφους ότι θα χρειαστούν «έως και 60 ημέρες» για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις και να κατασκευαστεί το έργο. 
  • 12 Μαρτίου: Τέσσερα σκάφη του αμερικανικού στρατού φορτωμένα με τόνους εξοπλισμού και τμήματα χαλύβδινων προβλήτων αναχωρούν από την κοινή βάση Langley-Eustis στη Βιρτζίνια και κατευθύνονται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό για ένα ταξίδι διάρκειας ενός μήνα προς τη Γάζα. Ο διοικητής της ταξιαρχίας, συνταγματάρχης του στρατού Sam Miller, προειδοποιεί ότι η διέλευση και η κατασκευή θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες και οποιαδήποτε ανοιχτή θάλασσα συναντήσουν.
  • Τέλη Μαρτίου: Πλοία του αμερικανικού στρατού έπεσαν σε κακοκαιρία στην ανοιχτή θάλασσα καθώς διασχίζουν τον Ατλαντικό, κόβοντας ταχύτητα ταξιδιού.Γάζα: Η προβλήτα των ΗΠΑ κόστισε 320 εκατ. και τη διέλυσαν τα κύματα σε λίγες ώρες
Το σχεδιάγραμμα για την προβλήτα (φωτ.: υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ)

Απρίλιος: Κατασκευή της προβλήτας των ΗΠΑ και ελπίδες για τη Γάζα

  • 1 Απριλίου: Επτά εργαζόμενοι στο World Central Kitchen σκοτώνονται σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή καθώς ταξιδεύουν με εμφανώς σημαδεμένα οχήματα σε μια αποστολή παράδοσης. Το χτύπημα τροφοδοτεί τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων στην αρωγή και ωθεί τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να σταματήσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
  • 19 Απριλίου: Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ συμφώνησε να βοηθήσει στην παράδοση της βοήθειας που φέρεται στη Γάζα μέσω της θαλάσσιας οδού μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή.
  • 25 Απριλίου: Η μεγάλη κατασκευή της λιμενικής εγκατάστασης στην ακτή κοντά στην πόλη της Γάζας αρχίζει να διαμορφώνεται. Η χερσαία τοποθεσία είναι όπου θα παραδοθεί η βοήθεια από το οδόστρωμα και θα δοθεί στις υπηρεσίες βοήθειας.
  • 30 Απριλίου: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το πλοίο USNS Roy P. Benavidez του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σκάφη του Στρατού να εργάζονται για τη συναρμολόγηση της προβλήτας και του διαδρόμου περίπου 11 χιλιόμετρα από το λιμάνι στην ακτή.
Γάζα: Η προβλήτα των ΗΠΑ κόστισε 320 εκατ. και τη διέλυσαν τα κύματα σε λίγες ώρες

Μάιος: Η προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα τίθεται σε λειτουργία και... αμέσως βγαίνει off

  • 9 Μαΐου: Το αμερικανικό πλοίο Sagamore είναι το πρώτο πλοίο φορτωμένο με βοήθεια που εγκαταλείπει την Κύπρο και κατευθύνεται προς τη Γάζα και τελικά την προβλήτα. Ένας περίτεχνος σταθμός ασφάλειας και επιθεώρησης έχει κατασκευαστεί στην Κύπρο για να ελέγξει τη βοήθεια που προέρχεται από διάφορες χώρες.
  • 16 Μαΐου: Πολύ πέρα ​​από το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών, η κατασκευή και η συναρμολόγηση της προβλήτας στα ανοικτά των ακτών της Γάζας και του διαδρόμου που συνδέεται με την ακτογραμμή ολοκληρώθηκε μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα καιρικών συνθηκών και άλλων καθυστερήσεων.
  • 17 Μαΐου: Τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας κατεβαίνουν από τη νεόδμητη προβλήτα και στην ασφαλή περιοχή στην ακτή, όπου θα εκφορτωθούν και το φορτίο θα διανεμηθεί στις υπηρεσίες βοήθειας για παράδοση με φορτηγό στη Γάζα.
  • 18 Μαΐου: Πλήθη απελπισμένων Παλαιστινίων έπεσαν σε μια συνοδεία φορτηγών βοήθειας που προέρχονταν από την προβλήτα, αφαιρώντας το φορτίο από 11 από τα 16 οχήματα πριν φτάσουν σε μια αποθήκη του ΟΗΕ για διανομή.
  • 19-20 Μαΐου: Το πρώτο φαγητό από την προβλήτα - περιορισμένος αριθμός μπισκότων υψηλής θρεπτικής αξίας - φτάνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναστέλλουν τις παραδόσεις από την προβλήτα για δύο ημέρες, ενώ οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ για να ανοίξουν εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές από την προβλήτα και να βελτιώσουν την ασφάλεια.
  • 24 Μαΐου: Μέχρι στιγμής, λίγο περισσότεροι από 1.000 τόνοι βοήθειας έχουν παραδοθεί στη Γάζα μέσω της προβλήτας που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, και η USAID αργότερα λέει ότι όλη αυτή έχει διανεμηθεί στη Γάζα.
  • 25 Μαΐου: Οι ισχυροί άνεμοι και τα κύμματα καταστρέφουν την προβλήτα και προκαλούν τέσσερα σκάφη του αμερικανικού στρατού που επιχειρούν εκεί να προσαράξουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία μέλη του στρατού, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο πλοία προσάραξαν στη Γάζα κοντά στη βάση της προβλήτας και δύο προσάραξαν κοντά στην Ασκελόν στο Ισραήλ.
  • 28 Μαΐου: Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh λέει ότι μεγάλα τμήματα του διαδρόμου αποσύρονται από την παραλία και μεταφέρονται σε λιμάνι του Ισραήλ για επισκευές. Η βάση του διαδρόμου παραμένει στην ακτή της Γάζας. Λέει επίσης ότι η βοήθεια στην Κύπρο φορτώνεται σε πλοία και θα είναι έτοιμη να εκφορτωθεί στην προβλήτα μόλις αυτή επιστρέψει στη θέση της.
  • 29 Μαΐου: Δύο από τα σκάφη του Στρατού που προσάραξαν λόγω της κακοκαιρίας επιστρέφουν τώρα στη θάλασσα και τα άλλα δύο κοντά στην προβλήτα απελευθερώνονται, με τη βοήθεια του ισραηλινού ναυτικού.