Latest News

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Τα θέματα στα Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

 Τη φιλαναγνωσία χρειάστηκε να αναπτύξουν ως θέμα της έκθεσης στο μάθημα των Νέων Ελληνικών σήμερα, πρεμιέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων για τους μαθητές... των ΕΠΑΛ.

Για το πρώτο μέρος των δραστηριοτήτων, στους μαθητές δόθηκε ένα κείμενο από το διαδίκτυο, αγνώστου συγγραφέως, το οποίο είχε ως τίτλο «Βιβλίο: Η σημασία και η χρησιμότητά του για τον άνθρωπο». Ακολούθησαν οι ζητούμενες δραστηριότητες της ομάδας Α, μεταξύ των οποίων ήταν μία περίληψη, γραμματικές και συντακτικές ασκήσεις. Κατόπιν, οι υποψήφιοι χρειάστηκε να γράψουν μία υποτιθέμενη ομιλία, έκτασης 200-250 λέξεων, στην οποία θα πρέπει να παρουσιάζεται η «αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο». Συγκεκριμένα: «Το άρθρο πραγματεύεται τη σημασία και τη χρησιμότητα του βιβλίου. Να γράψετε μία ομιλία (200‐250  λέξεις) που θα εκφωνήσετε στο σχολείο  σας στο πλαίσιο ημερίδας για τη φιλαναγνωσία, στην οποία θα παρουσιάσετε την αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο».

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Τα θέματα στα Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Τα θέματα στα Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Στο δεύτερο μέρος των δραστηριοτήτων, οι μαθητές έπρεπε να απαντήσουν αφού διαβάσουν ένα απόσπασμα από το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα». Ακολούθησαν ασκήσεις κατανόησης και τέλος, ζητήθηκε από τους μαθητές να απαντήσουν στο εξής: «Πώς αποδεικνύεται η μεγάλη αγάπη που φαίνεται να τρέφει ο ήρωας του αποσπάσματος για το βιβλίο; Ποια θεωρείτε ότι είναι η στάση των νέων της εποχής μας απέναντι στο βιβλίο; Να  αναπτύξετε  την  απάντησή  σας  σε  ένα  κείμενο  100‐150».

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Τα θέματα στα Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Τα θέματα στα Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Σήμερα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στα Νέα Ελληνικά, που είναι μάθημα Γενικής Παιδείας.

Αύριο οι Πανελλήνιες για τα ΓΕΛ – Με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία η πρεμιέρα

Αύριο, Παρασκευή 31 Μαΐου, θα δώσουν το πρώτο μάθημα για τις Πανελλαδικές και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας).

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2024 διεκδικούν μία από τις 68.851 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Έναρξη και προσέλευση στις Πανελλήνιες 2024

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των εξετάσεων έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 8:30, ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 8:00. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 ώρες.

Μαζί τους, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα εξής:

Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο.

Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μολύβι στις απαντήσεις, παρά μόνον εάν ορίζεται σχετικά από τις οδηγίες των θεμάτων. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους γόμα και ξύστρα.

Γεωμετρικά όργανα, για τα μαθήματα που χρειάζονται.

Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό.

Ρολόι χειρός, αλλά όχι έξυπνο ρολόι (smartwatch).

Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ

ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα).

ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024: ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ), ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

ΤΡΙΤΗ 11-6-2024: ΥΓΙΕΙΝΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ), ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ.

ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2024: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ, ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ), ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.