Από αύριο ξεκινά ίσως μια από τις δυσκολότερες εβδομάδες της ζωής τους, αφού βρίσκονται μια ανάσα από την έναρξη των Πανελλήνιων Εξετάσεων την Παρασκευή 31 του μήνα (και την Πέμπτη 30 του μήνα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ).
Το άγχος έχει «χτυπήσει κόκκινο» και αυτό είναι που πρέπει να διαχειριστούν πάνω απ΄όλα αυτή την εβδομάδα τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Δυστυχώς το υπερβολικό άγχος έχει καταστροφικές συνέπειες για τους υποψήφιους και όπως λένε όσοι ασχολούνται χρόνια με τις πανελλαδικές σε αυτό πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα αυτές τις μέρες που απομένουν.
Συνεπώς οι εξετάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με αισιοδοξία και χωρίς φόβο διαφορετικά μπορεί το μυαλό μπροστά στα θέματα να «μηδενίσει». Κάντε λοιπόν ασκήσεις θάρρους, μην αφήνετε κενά στο διάβασμα διότι αυτό σας αγχώνει περισσότερο και ακολουθήστε τις συμβουλές επιστημόνων όπως περιγράφονται παρακάτω:
1. Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά και σίγουρα ένα οκτάωρο το βράδυ και όχι κατά τη διάρκεια της μέρας γιατί μόνο έτσι ο ύπνος είναι βαθύς και ανανεώνει τον οργανισμό . Ο καλός ύπνος ξεκουράζει και βοηθά τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση, ενώ παράλληλα δημιουργεί καλή διάθεση και ευεξία. Ο ύπνος βοηθά ακόμη στη ρύθμιση της όρεξης και των γευμάτων, ώστε να μην γίνονται υπερβολές στη διατροφή.
2. Διατήρησε τέσσερα περίπου γεύματα με όσο το δυνατόν υγιεινότερες επιλογές και λήψη υγρών για ενυδάτωση.
3. Οργάνωσε όσο καλύτερα μπορείς την ημερήσια ύλη και χρησιμοποίησε χρωματιστούς μαρκαδόρους στα σημεία που σε δυσκολεύουν περισσότερο.
4. Κατά τη διάρκεια της μελέτης άφησε το κινητό σου εκτός δωματίου, για να μην αποσυντονίζεσαι από μηνύματα που πιθανόν λαμβάνεις.
5. Μην ξεχνάς πως έχεις διανύσει μεγάλο δρόμο για να φτάσεις ως εδώ και ήδη βρίσκεσαι λίγο πριν το τέρμα. Καλό θα ήταν να μην αφήνεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα.
6. Προγραμμάτισε την ημερήσια ύλη και ακολούθησε πιστά το πρόγραμμά επαναλήψεων.
7. Η χαλάρωση σε βοηθά να ανασυντάσσεσαι και είναι απαραίτητη. Ο χρόνος και τρόπος χαλάρωσης εξαρτάται από εσένα. Μπορείς να μιλήσεις με τους φίλους σου, να ακούσεις μουσική, να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης να βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί.
8. Χαλάρωσε µε τον τρόπο σου. Η οργάνωση περιορίζει το άγχος. Μην αφήνεις όσα έχεις να κάνεις να συσσωρεύονται, αυτό σε πιέζει και σου δημιουργεί άγχος.
9. Βάλε προτεραιότητες – ποιο είναι επείγον και πιο λιγότερο και ξεκίνα βάζοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα προχωρώντας σταθερά.
10. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης που βοηθούν πολύ: σε ένα δωμάτιο με ησυχία, κάθισε σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξεις στηρίζοντας την πλάτη σου και άρχισε να αναπνέεις αργά και βαθιά, από τη μύτη, χαλαρώνοντας όλο το σώμα. Σκέψου ένα ήρεμο και πολύ όμορφο μέρος, όπως μία ηλιόλουστη παραλία το καλοκαίρι. Σκέψου ευτυχισμένες στιγμές ή επιτυχίες στο παρελθόν που σου έδωσαν χαρά και διώξε κάθε αρνητικό συναίσθημα. Σκέψου επίσης ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς – μια ειλικρινή προσπάθεια προς το στόχο - και αυτό είναι αρκετό.
11. ∆ιαχείριση άγχους. Για αρχή ας κάνουμε τη σκέψη ότι κάθε επιπλέον δυσκολία μπορεί αρχικά να σε «ξεβολέψει», ωστόσο αν χειριστείς την κατάσταση μπορεί να σου προσφέρει εμπειρία, δύναμη και ευκαιρίες για αλλαγές που τελικά θα σε βοηθήσουν να προσαρμόζεσαι πιο εύκολα.
12. Θετική σκέψη. Αυτό που έχει αξία είναι να κάνεις το καλύτερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έχε το στόχο και προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις σου, ωστόσο εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχεις σχεδιάσει έχε και ένα δεύτερο πλάνο στο μυαλό σου. Αυτό συμβαίνει συχνά στη ζωή και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι - να προσαρμοζόμαστε ανάλογα.
13. Έχε πάντα εναλλακτικές λύσεις. Κάνε νοερές σκέψεις και φαντάσου τον εαυτό σου τον επόμενο χρόνο. Πάλεψε για να γίνεις αυτή η εικόνα που θέλεις. Αυτό θα σου δώσει ώθηση, αφού θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να προσπαθήσεις.
14.Κάνε όνειρα για το µέλλον. Εκμεταλλεύσου θετικά όλες τις ευκαιρίες και προσπάθησε να αντιληφθείς ότι αυτό είναι ένα μικρό διάστημα προσπάθειας και όλη η ζωή βρίσκεται μπροστά σου - μπορείς να την ζήσεις υπέροχα...