Latest News

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ντιλέκ Ιμάμογλου: Με τζιν, τατουάζ και social media η πρώτη κυρία της Πόλης

Νέα, ωραία, εντυπωσιακή, με βαμμένα ξανθά μαλλιά που δεν καλύπτει η ισλαμική μαντίλα. Φορά τζιν και κοστούμια αντί συντηρητικών ταγέρ και έχει έναν σκορπιό τατουάζ... στο μπράτσο.

Αλλά κυρίως είναι λαλίστατη και με έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. H Ντιλέκ Ιμάμογλου, η 49χρονη σύζυγος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και μητέρα των τριών παιδιών του, είναι η προσωποποίηση της σύγχρονης Τουρκίας που θέλει να σπάσει τα θεοκρατικά δεσμά και να βαδίσει προς τη Δύση.
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από την πρώτη κυρία της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν που ενσαρκώνει την άλλη Τουρκία. Η πρώτη κυρία της Κωνσταντινούπολης είναι διαμετρικά αντίθετη με τη στερεοτυπική εικόνα των κυριών πίσω από τους άρρενες πρωταγωνιστές της τουρκικής πολιτικής σκηνής επί δεκαετίες.

«Αν κάποιος επιχειρούσε να γυρίσει ένα ντοκίμαντέρ με θέμα της πρώτες κυρίες της γείτονος, θα βασανιζόταν να γράψει διαλόγους ή να κτίσει σενάριο. Λείπουν τα γεγονότα, το δράμα. Είναι αγαλματάκια ακίνητα και άλαλα. Η Ντιλέκ προκαλεί συζητήσεις και πάθη, δράμα, γι’ αυτό που είναι», σχολίαζε ένας Τούρκος αρθρογράφος λίγο μετά την πρώτη φορά που ο Ιμάμογλου κέρδισε τη δημαρχία της Πόλης το 2019.

ADVERTISEMENT

Η μακαρίτισσα Ναζμιγέ Ντεμιρέλ, σύζυγος του εκλιπόντος επίσης πρώην προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ήταν διάσημη γιατί σε όλη της τη ζωή δεν άρθρωσε μια λέξη στα μέσα ενημέρωσης.

Η Ντιλέκ Ιμάμογλου, πέρα από την αρχική εικόνα, μιλά ασυνήθιστα πολύ για τα τουρκικά δεδομένα. Γεννημένη στην Τραπεζούντα, με πτυχίο στον τουρισμό και μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση, έχει απόψεις για πολλά και δεν διστάζει να εκφράζεται.

Θεωρείται κάτι παραπάνω από «ήρεμη δύναμη» πίσω από τον Εκρέμ με τον οποίο ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου το 1995. Προσελκύει τα φώτα και δεν κάνει βήμα πίσω. Τρεις μήνες αφότου ο σύζυγός της ανέλαβε καθήκοντα για πρώτη φορά, η Ντιλέκ έγραψε Ιστορία. Εγινε η πρώτη κυρία Τούρκου πολιτικού που πόζαρε στο εξώφυλλο ιλουστρασιόν περιοδικού («Madame Figaro») και μίλησε για πολλά.

Εκτοτε δεν έχει βάλει τελεία. Μιλά κυρίως για κοινωνικά θέματα για τα δικαιώματα των γυναικών, τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την εκπαίδευση.

«Ερχόμαστε για να φέρουμε διαφάνεια στη διακυβέρνηση. Αυτή είναι η χώρα μας και δεν πάμε πουθενά», έχει πει.